„Кафене Анхиалско театро” на 19 декември

34857449_1688628771215378_6885691079320928256_n„Кафене Анхиалско театро” ще бъде представено на 19 декември, от 19.00 ч. в залата на НЧ „Просвета 1888“ гр.Поморие, по случай 120 години Читалищен театър. Юбилейното представление ще  проследи историята на поморийския театър от неговото създаване до наши дни.

Началото е било поставено  през 1898 г. Първата театрална трупа е основана в края на ХІХ в. от група интелигенти – учители и чиновници, носещи в сърцата си голямата любов към изкуството. През 1899 г. се е вдигала за пръв път театралната завеса в Анхиало. Читалището се е превърнало в притегателен център. В началото са се поставяли водевили, хумористични пиеси, които са се играели на анхиалските вечеринки.

През 1902 г. е била поставена пиесата ”Хаджи Димитър и Стефан Караджа”, от чиито приходи 50% са отивали за нуждите на читалището, а останалите 50% за благотворителни цели. Режисьор по това време е бил Владимир Стаматов.

До 1935 г. театърът се е ръководил от бургаския артист Кирил Митов, а от 1935 до 1937 г. го поема Петър Беломушев.

През 1940 г. в трупата  се вписва Николай Лъсков –  учител в Поморие, чиято пиеса “Калната топка” е била свалена от сцената, заради прогресивния си характер.

През 1944 г. Цветан Ботев събрал ентусиазирани млади хора, с които направили заедно хор и малък джазов оркестър.

Между 1947 и 1949 г. театърът се е ръководил от Мара и Юстиан Кръстеви, но поради финансови затруднения трупата се е разпуснала. Читалищното ръководство е правило неколкократно опити да събере трупа.

През 1952 г. читалищният театър е възстановил своята работа под ръководството на Стефана Мечкарова, поставили са се над 10 спектакъла и над 50 едноактни пиеси. През 1961 г. режисьор  на пиесата “Клетка 26”е бил Петър Карафезлиев.

А от 1965 г. режисьорската работа поема Руска Митева, за да влязат до 1976 г. в репертоара пиеси, правени с голяма любов.  Съставът се е обновявал с все нови и нови талантливи попълнения.

През 70-те и 80-те години репертоарът е бил ориентиран към съвременната българска и чужда драматургия, тогава се е разкрила и младежка формация.

През 1974 г. е спечелен златен медал на фестивала във Враца.

През 1979 г. пиесата “Службогонци”, която е била поставена за 80-годишнината на театъра  става носител на специалната награда на Министерството на културата.

През 1988 г.  трупата е удостоена с плакет за своите постижения за духовното изявяване на читалището. Междувременно през 1986 г. сградата  е съборена и от 1988 до 1997 г. дейността се прекратява.

По това време е възстановена старата традиция да се организират различни  вечеринки, като по този начин чрез много усилия и труд се запазва читалищната институция.

През 1997 г. се възобновяват сценичните изяви с  поставянето на пиесата ”Михал Мишкоед” по Сава Доброплодни, с режисьор Коста Самоковлиев. Репетициите се правят в коридора на бившия хотел “Анхиало”, в условия на студ и мизерия, но в духа на някогашния възрожденски театър. Васил Мутафов влиза със своя опит, за да го възроди след 1о-годишно прекъсване. Читалищен театър “Просвета” се приютява в санаториума. Участва в първия фестивал в Цариброд с пиесата “Михал Мишкоед”, когато се заражда и приятелството с театър “Христо Ботев”.

През 1999 г. е вложен много труд, но пък са постигнати големи успехи с пиесата на поморийския театър “Муа у тупан”. Румен Велев, който поема театъра след това налага своя професионален стил на работа, с всекидневни репетиции, по 4-5 часа на ден. Подготвят се и се представят мюзикъли, фарсове, комедии. Постъпват все повече млади хора и  не закъсняват големите успехи, които са завидни.

Голямата награда за “Женско царство”  е през 2000 г.

Специална награда на Министерство на културата за “Службогонци” през 2001. През 2002 г. – Голямата награда за пиесата ”Когато котката я няма”

През 2004 г.- Голямата награда в Тополовград за “Муа у тупан”

За 2005-2006 г. Читалищен театър “Просвета” е носител на почетни статуетки в Ниш с “Бог” и “Ние, врабчетата”.

През 2005 г. Втора награда на Националния фестивал в Каварна с мюзикъла “Бог”.

През 2008 г. започва работа с поморийските театрали Георги Къркеланов, актьор от Театъра на Народната Армия, поставена е пиесата на Крофт и Лойд “Ало, ало Анхиало”, която жъне големи успехи. Завоюва  голямата награда “Златна камила” на фестивала в Тополовград, както и награда за главна мъжка роля на Коста Самоковлиев и за поддържаща роля на Юлиян Тодоров.

През 2009 г. в санаториума на МЗ поморийските театрали играят  „Убийство на улица „Солна” по Паул Потнер. Режисьор: Георги Къркеланов. Превод и адаптация: Златна Костова.

През 2010 г. в залата на Санаториума на МЗ Читалищен театър “Просвета” представя “Нирвана” – спектакъл за болката и радостта, престъплението и наказанието на Яворов и Лора, пресъздадени от Коста Самоковлиев, Маргарита Гюрова, Жулиета Малчева, Михаил Скуджов, Жанина Гуджукова и Гергана Гандева.

След  26 -годишно прекъсване, поморийци отново започват да се събират и творят в откритата нова читалищна сграда  на 28  април 2012 г.

Бе осъществен спектакълът „Рибарят и неговата душа”  по проект Фестивал “Палитра от изкуства” през 2014 г.  Авторски спектакъл на режисьора Георги Къркеланов и театралната трупа на читалището, “построен” върху продължението на “Улица Консервна” – “Вечният април” от Джон Стайнбек и новелата “Ярко сияние”.

През 2015 г. Читалищен театър “Просвета”- Поморие представя на своята сцена театралната постановка „Банда”, с участието на Коста Самоковлиев, Мария Маркова, Анна Тодорова, Ралф Киров, Жасмина Стаматова, Биляна Каракочева, Димитър Самоковлиев, Боян Колев, Жулиета Малчева, Георги Новаков и Николай Пандазиев. Режисьор: Петър Маринков.

Последната постановка  на  Читалищен театър „Просвета“ от 2018 г.  е „Няма да платим! Няма да платим!“ по Дарио Фо. Режисьор: Румен Велев. В представлението  участват: Веселин Анестиев, Роза Борисова,  Жулиета Малчева, Димитър Самоковлиев, Коста Самоковлиев  и Ян Петров. На театралния фестивал в Каварна 2018 г. наградата за режисура бе връчена на Румен Велев.  Първа награда за мъжка роля бе присъдена на Веселин Анестиев, втора награда за женска роля получи Роза Борисова

Юбилейното представление  „Кафене Анхиалско театро”, по случай 120 години Читалище театър Поморие,  ще бъде представено на 19.12.2019 г. /четвъртък/, от 19.00 ч в НЧ „Просвета 1888“. Заповядайте!