Ученици от ПГТ „Алеко Константинов“ гр. Поморие с купа и трето място от Международен фестивал

pgИ тази година  Професионалната гимназия по туризъм  „Алеко Константинов“ гр. Поморие получи покана за участие в третото издание на традиционния  „Фестивал на ароматите.  Балканите- география на вкуса“  в гр.Текирдаг,  Република  Турция. На 12 и  13 декември 2019 г. учениците Калоян Симеонов Тодоров от 12 б клас, София Радкова Енчева от 12 а клас и техните учители   г-жа Вълканова и г-жа Андонова взеха участие в международната изява.

Пътуването беше организирано по покана на  ръководството  на Професионална техническа гимназия „Сюлейман паша“ гр. Текирдаг. На кулинарния фестивал отново присъстваха две училища от България- ПГТ“Алеко Константинов“ гр. Поморие и ПГТ “Проф.д-р Асен Златаров“ гр. Варна. В събитието се включиха и учениците от гимназията по туризъм в гр. Александруполис  Република  Гърция както и техните съученици от гр. Рига, Латвия. Кметът и  представителите на общинското и държавното управление в град Текирдаг също уважиха с присъствието си форума. Със своето трето издание този фестивал вече се превръща в традиция не само за учениците и ръководството на гимназията в турския град, но и за поморийските възпитаници, защото те с вълнение очакваха да се видят отново с приятелите, които намериха  миналата година. За Калоян и София фестивалът на ароматите  се превърна в едно усещане за приятелство, добронамереност и толерантност. Общуването между учениците от Турция, Гърция, Латвия и България беше не само в посока обмен на кулинарни идеи и демонстрация на умения в професията, но и в чисто човешки план стана среща и културен мост между млади хора от различни държави,  отворени за света, готови за общуване и за нови предизвикателства.

Групите от Поморие и Варна бяха посрещнати много топло и сърдечно. Приятно  впечатление направи не само отличната организация на фестивала, но  преди всичко гостоприемството на домакините.

Учениците на ПГТ „Алеко Константинов“ се връщат в Поморие с купа и завоювано трето място, те получиха и грамоти за своето участие.