Игнажден е

sveshtiИгнажден е. Православната църква почита паметта на св. мъченик Игнатий Богоносец.

Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на новата година.

Според християнската традиция от този ден започват родилните мъки на Богородица.Това е периодът, през който младите и нераждали жени, наричани “мъченици”, не работят, за да забременяват и раждат по-леко своите деца.

Денят се нарича още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден. Най-характерен за празника е обичаят „полазване”. От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако „сполезът” е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко. Много пъти къщата се спохожда от някои домашни животни. Народът посреща такива сполазници с радост и благодарност. На животното се дава хляб за подарък и неговият полез се смята за добър знак.

Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб. От него омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. Приготвят се и малки гевречета (“подкови”), поръсени със сусам.

На трапезата днес трябва да има боб, жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия от пипер, картофи с ориз, булгур, пита с мая, кравайчета.

Имен ден празнуват Игнат, Искра, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна и техните производни.