Парламентът отложи Закона за социалните услуги до 1 юли 2020 г.

parlament_deputatiДепутатите отложиха Закона за социалните услуги с шест месеца. Текстовете трябваше да влязат в сила от 1 януари 2020 г., но с промените това ще стане от 1 юли догодина.

Управляващите дадоха заявка, че през това време ще бъдат водени дискусии и ще търсят диалог с протестиращи родители, така че да бъде намерен баланс между всички страни. Именно заради общественото недоволство към определени текстове се стигна до отлагането на закона.

Зад отлагането с 6 месеца застанаха от ГЕРБ, „Обединени патриоти”, БСП. От  ДПС пък защитиха закона и се обявиха против отлагането му, съобщи Кросс.

Предложение за отсрочка бе направено и от „Воля”, но те искаха законът да влезе в сила чак след година. От „Атака” настояваха текстовете напълно да бъдат отменени. Независимият депутат Ангел Исаев пък бе предложил промяна в конкретни текстове. И трите предложения обаче бяха отхвърлени в пленарната зала.

По време на дебатите от „Атака” обвиниха, че със закона ще се налеят пари на неправителствени организации, за да извършват социални услуги.

„Със закона се легализира влизането на частния сектор в социалната сфера. Дава се на НПО да изземат държавна функция”, настоя Десислав Чуколов.

След бурен дебат и скандали: Социалната комисия прие отлагането на Закона за социалните услуги.

Александър Сиди от „Обединени патриоти” обясни, че с отлагането се цели да се проведе стойностен дебат между хората, които са от двете страни.

„Целта не е да убедим хората, че законът е добър, а да направим достатъчно корекции, така че да не бъде тълкуван по този начин”, посочи той.

Кристиан Вигенин от БСП пък обвини, че до общественото напрежение се е стигнало, защото правителството е неглижирало притесненията на хората. Затова и той запита дали отлагането на закона е симулиране на желание за диалог.

Хасан Адемов пък заяви, че от ДПС подкрепят Закона за социалните услуги и подчерта, че той не променя семейните политики и не засяга отнемането на деца от родителите им. Той припомни, че законът е бил приет с мнозинство и не се съгласи, че е писан „на коляно”, като изтъкна, че обществените консултации са продължили 2 години. Той бе категоричен, че пари от държавния бюджет не се дават на НПО за извършване на социални услуги.

„Със закона се завишава контролът. Задължени са всички да се лицензират. Социалните услуги се предоставят от общините и само когато нямат капацитет, се извършват от НПО”, обясни Адемов.

Шефът на социалната комисия добави, че единствената промяна е, че децата с увреждания са извадени от дефиницията „дете в риск”, защото не може по презумпция да се приема, че такова дете е в риск.

Светлана Ангелова от ГЕРБ също защити закона и и посочи, че той е насочен към по-качествени социални услуги. Тя посочи, че той е станал обект на целенасочена кампания за нагнетяване на напрежението, тъй като се вадят думи извън контекста.

„Законът е в подкрепа на хората, а не срещу тях. Ще се проведе дискусия и разяснителна кампания за това, което притеснява хората. Законът е необходим и следва да съществува”, заключи тя.

Социалният министър Деница Сачева не присъства на обсъжданията в пленарната зала. Шефката на парламента Цвета Караянчева обясни отсъствието и с това, че е на среща именно с протестиращи срещу закона родители.