Как да разберем, че се нуждаем от почивка

synПоследните дни от годината са изключително стресиращи за повечето от нас.

Наближава Коледа, мнозина сме поели доста ангажименти, а нямаме достатъчно време и се притесняваме дали ще ги изпълним. Закъсняваме, тичаме изнервени, разливаме кафе и купуваме поредното, за да имаме сила. Освен това трябва да купуваме коледни подаръци, а парите не стигат… Как да се справим?

По принцип ежедневието ни е изключително стресиращо и понякога има моменти, в които главоболието, липсата на концентрация, затрудненото дишане и раздразнението ни следват постоянно.

И ако не се научим да разпознаваме сигналите, които ни дава тялото и не „отработваме“ напрежението, което трупаме в нас, ще се докараме до бърнаут.

1. Безсъние

Невинаги липсата на сън е причинена от стрес. Но когато не става дума за здравословен проблем, честото въртене в леглото или будене нощем, трябва да ви насочи, че нещо става с вашия организъм и са необходими спешни мерки.

Различните стресови ситуации и негативните емоции, които човек изпитва, напрягат допълнително мозъка и той не може да се настрои за сън. Най-често хората постоянно мислят за това какво им се е случило и по този начин не могат да изчистят съзнанието си. Ако имат няколко напрегнати дни, това се отразява на качеството на съня им.

2. Често боледуване

В момента всеки киха и кашля. Такъв е сезонът – върлуват вируси навсякъде. Въпреки това, ако както през есента, така и зимата продължавате да боледувате, то организмът иска „да ви каже“, че има нужда от почивка.

Когато човек е поставен под силен стрес, имунната му система работи на по-бавни обороти и така се понижават защитните му сили. Има хора, които имат болки в корема, повръщат или са отпаднали, когато са под напрежение. Причината за това е и оксидативният стрес, който в този момент атакува клетките и „ги разболява“.

3. Ежедневна умора

Имате ли проблеми със ставането рано сутрин? Ако още с отварянето на очите изпитвате умора или по-късно си доспивате, то стресът е рефлектирал и върху нормалния ви режим. Стресът и тревогата понижават тонуса на организма. Ето защо, дори и след 5-6 часа сън, тялото не е в кондиция.

4. Често главоболие

Друг признак, че тялото е твърде стресирано и се нуждае от релакс. Наред с боледуването, изтощението и липсата на сън, се появява и неприятна болка в областта на слепоочието, която се засилва още повече, ако човек е напрегнат повече от ден. Може да се усеща и натиск в тила.

Ако не направите нещо, за да се избавите от стреса, може да получите хронично главоболие, което се лекува по-трудно.

5. Мускулни болки

Ако спортувате, може да се схванете или контузите, но след приема на определени медикаменти и масажи, дискомфортът отминава. Но когато имате мускулни болки по-често от нормалното, това трябва да ви подскаже, че се нуждаете от рестарт и освобождаване на напрежението.

Стресът влияе върху нивата на адреналин и хормоните на стреса в тялото, което има пряк ефект върху мускулите и нервите, пише Hellogiggles.