По традиция цялото семейство се събира на Бъдни вечер

bydni_ve4erБъдни вече е последният ден от Коледните пости. За християните това е тайнствената нощ в очакване на Рождество Христово. По традиция цялото семейство се събира около празничната постна трапеза с молитва и благодарност.

Нарича се Бъдни вечер, защото молитвено се пожелава всичко най-добро за в бъднини.

Според народните обичаи днес започва коледуването.

Приготовленията за празничната вечеря започват от рано сутринта и продължават до разчупването на питката над празничната трапеза, която е богата, но постна с нечетен брой ястия -7, 9 или 11. Сред тях са пълнени чушки с ориз, сърми, боб, леща, варено жито, баница с тиква, ошав. Според традицията, колкото повече са ястията, толкова по-богата ще е годината.

Вечерята започва с прекадяването на трапезата, стаите, за да се прогонят злите духове. След четене на молитвата, стопанинът разчупва питата с парата и първото парче от нея се оставя пред иконата за Бога, второто е за къщата, а останалите се разпределят на всеки член от семейството. Вярва се, че на когото се падне парата, той ще има най-голям късмет през годината.

Обичаят повелява по време на яденето да не се става.

На масата трябва да има запалена свещ, тъй като огънят се счита за пречистващ. Самата вечеря е по-скоро ритуал, отколкото хранене.

Трапезата не се прибира, защото се вярва, че починалите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите.