Потвърдена мярка за неотклонение

syd-bsОкръжен съд – Бургас потвърди определение на Районен съд – Бургас, с което спрямо обвиняемия Христо П. е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Христо П. е привлечен като обвиняем за престъпление по чл. 142а, ал. 3, т. 1, вр. ал. 1 от НК, за това, че на 17.12.2019 г., в с. Маринка, в къща, за времето от 17.35 до 17.50 часа, противозаконно лишил от свобода непълнолетната Ж. И. – на 16 години, като отстранил дръжката на вратата и не й позволявал да напусне помещението.

В съдебно заседание защитата на обвиняемия поиска мярката за неотклонение „Задържане под стража“ да бъде заменена с „Подписка“ до приключване на досъдебното производство. Христо П. помоли съда да уважи жалбата му, като му наложи по-лека мярка за неотклонение.

Според Окръжен съд – Бургас възраженията на адвоката на Христо П., за нарушено право на защита на обвиняемия поради неясно посочена цифрова квалификация на предявеното обвинение, са неоснователни. Видно от редакцията на чл. 142а, ал. 3 (изм. ДВ, бр. 101 от 2017 г.) от НК, същата съдържа т. 1, предвиждаща, че ако деянието по ал. 1 и 2 е извършено по отношение на: бременна жена, малолетно или непълнолетно лице, наказанието е „Лишаване от свобода“ от три до десет години. Изцяло в съответствие със събраните до момента доказателства по делото, първостепенният съд е направил положителен извод за съществуване на основателно съмнение, че Христо П. би могъл да е ангажиран в престъплението, за което е обвинен. Престъплението, за което е привлечен като обвиняем Христо П. по настоящото наказателно производство, е тежко умишлено престъпление. Видно от справката за съдимост на обвиняемия, до момента Христо П. е осъждан общо седем пъти, като е изтърпявал и ефективно наказание „Лишаване от свобода“, което е показател за престъпни нагласи.

Определението на Окръжен съд – Бургас е окончателно.