Как светът посреща Нова година

zaryaСветът е в очакване на новата година. По традиция посрещането ѝ е съпътствано от зрелищни фойерверки и пищни тържества.

Хонконг ще изпрати 2019 г. с множество протести, които имат за цел да се попречи на празненствата. Голямо шествие е планирано и в първия ден на новата година. Заради продължаващите повече от 6 месеца протести и опасения за сигурността за първи път от десетилетие прочутата новогодишна заря ще бъде заменена от мултимедийно светлинно шоу върху фасадите на най-високите небостъргачи.

В Сидни въпреки че хиляди призоваха в петиция да няма фойерверки, а парите да бъдат похарчени за борба с пожарите, зрелището ще се състои. Кметът на града заяви, че шоуто е планирано 15 месеца предварително и бюджетът за него вече е похарчен.

Заради загриженост към животните и опасения от пожари заря няма да има в зимната столица на Полша – град Закопане.

Пиротехническите средства са забранени и в много германски градове и търговски обекти.

В Лондон ще има новогодишната заря, при това придружена от звън на камбаните на часовниковата кула “Биг Бен”, която от 2 години е в процес на реставрация. След началото на ремонта камбаните биеха само при важни събития.

В Ню Йорк, както всяка година, на фона на внушителна заря, от покривите на високите сгради на “Таймс скуеър” ще се изсипят близо 1400 килограма разноцветни конфети, а сред тях и листчета, на които са изписани пожелания от хора от цял свят. А в последните 60 секунди на отиващата си година над празнуващите ще се спусне блестяща топка, покрита с над 2600 кристални триъгълника.

Над 2000 полицаи ще се грижат за сигурността по време на посрещането на Нова година на прочутия плаж Копакабана в Рио де Жанейро. Очаква се в тържеството да се включат тази вечер близо 3 милиона жители и гости на града, предаде “Франс прес”.

В целия щат Рио ще бъдат разположени близо 15 000 служители на силите за сигурност.

На плажа Копакабана ще бъдат инсталирани седем огромни екрана, на които зрителите ще проследят концертите, с които ще се отбележи настъпването на Новата година. Инсталирани са и 800 химически тоалетни и четири медицински пункта.

Очаква се новогодишната заря в Рио и тази година да бъде зрелищна, като от 10 платформи в морето ще бъдат изстреляни 16,9 тона фойерверки

На следващия ден 120 чистачи ще се заемат с почистването на плажа. Миналата година след тържествата бяха събрани 385 тона отпадъци.