Как да се справите със следпразничната депресия

depresiaВръщането към всекидневните задължения след празниците не винаги е лесно.  Според психолозите има начини за бърза адаптация. Един от тях е  задушевният разговор и семеен уют. Ето защо, една вечеря с бутилка вино в добра компания би бил идеалният избор. Съберете се с приятели и споделете за изкараните празници. Разгледайте заедно снимки и се посмейте от сърце на отминали моменти.

Друг метод е да вмъкнете в работния си делничен график 1-2 часа за почивка. Излезте с приятели на пицария, кино, разтъпчете се на ледената пързалка, или просто се насладете на светлините на нощния град. Ако служебните задължения нямат край, помислете, че не може да свършите всичко едновременно. Отхвърляйте едно по едно натрупалата се работа. Но си давайте и почивка.

Изпийте по едно кафе с колегите и вижте кой как е изкарал. Не навлизайте в служебните задължения гръмко, макар да ви се струва, че задълженията ви притискат, а плавно, с бавни стъпки.  Отделете време за себе си. Определете си една вечер само за вас. Поглезете се с аромотерапия, масаж, разкрасителни процедури, шопинг или филмова вечер. Изборът е ваш.

Ако страдате от липса на енергия и се чувствате потиснати, защото празненствата са свършили- създайте си нови емоции. Първият възможен уикенд си направете малка екскурзия. Перфектният лек за депресия е пътуването, новото място и новите хора. Чистият въздух, красивата гледка ще ви заредят с тонус.

Магията на празниците е най-вече в очакването и в приготовлението. А след като вече всичко е отминало, остава  празнотата. Затова създайте си нови планове и ново очакване.