Боговете на промяната

2020На прага на 2020 г. предстоят сериозни за всички ни планетни влияния и неизбежно ще бъдем засегнати в един или друг аспект от битието ни. Уран в Телец ще донесе промяната, която представителите на този зодиакален знак е нужно да интегрира, Плутон в Козирог ще разбие стари модели в онази част от хороскопа ни, която аспектира заедно с „чистачът на кармата“ Сатурн. Нептун ще ни обърка и вдъхнови едновременно. Но истината е, че няма да лесно. Хауърд Саспотърс, един талантлив астролог и психолог, ги нарича „боговете на промяната“ и описва техните влияния в едноименни си труд по темата. Ето откъс от неговата книга, който е чудесен завършек на 2019 година:

„Животът не винаги е лесен. Не възможно да живееш в дълбочина и да не изпитваш страдание или да преминаваш през кризисни периоди, провали или значими разрушителни промени. Макар съвсем неизбежно, съдбоносна роля на болката и кризите в процеса на растеж и еволюция невинаги е очевидна. Докато някои хора остават в страни и никога не изживяват трудни времена, много други излизат от конфликт или разрив обновени и променени, наистина много по-живи. Те се „завръщат“ към живота с обновена ангажираност към пренебрегвани възможности, с ново усещане за онова, което можем да наречем „свещено“ в битието, и със силно нараснала чувствителност към другите.

Древните китайци имали мъдра дума за криза: „wei-chi”, комбинация от две думи: опасност и възможност. Една криза може да бъде разглеждана като катастрофа, като нещо ужасно, което трябва да бъде избегнато на всяка цена, но е възможно тя да бъде разбрана и като преломна точка, критична стъпка или етап в развитието- като възможността да се случи нещо ново, удобен случай за освобождение и промяна. Съвсем човешко е да се дърпаме от мъчителните ситуации, да жадуваме нещата да се върнат към състоянието си отпреди възникването на кризата. И все пак същите тези периоди може да бъдат използвани като шансове за растеж и развитие, като възможности да научим повече за живота и за себе си. Нещо умира, но нещо ново се ражда. Нищо не остава непроменено: старото е отминало, но може да се появи нещо различно.

Следователно въпросът не е „как да избегнем болката, кризите или промяната“, а по-скоро „как можем да разберем и използваме по-съзидателно тези периоди в нашия живот“. Според Роберто Асаджоли, основателя на психосинтезата, това е „сътрудничество с неизбежното“.

Да живеем пълноценно означава да приемаме и изживяваме и светлината, и мрака, и радостта, и страданието. Неизбежно в битието на всички ни ще има периоди на разрив, даже терзание, но нищо не е в състояние да попречи да търсим начини да израстнем и да се обогатим от тези моменти. Често ме питата: „Кое кара хората да се обръщат към астролог?“ Някои от клиентите ми идват най-вече от любопитство – техен приятел е получил тълкуване на хороскопа си и им е разказал, и сега те искат да знаят повече за ставащото по време на астрологическия сеанс. При други мотивацията са вярата и надеждата, че наталната карта може да хвърли повече светлина върху начините, по които те биха успели по-пълно да използват своите заложби и ресурси. Но в моята практика повечето хора идват, понеже изживяват някаква криза….

В повечето случаи периодите на болка, кризи, разрив или промяна съответстват на значими транзити на Сатурн, Уран, Нептун, Плутон… Всяка от тях носи своята отличителна дилема, собствения си тип травма, изпитание или несгода. Природата на сблъсък, белязан от Сатурн, е различна от тази на кризата с участието на Уран; Нептуновото объркване не се усеща по същия начин като неразборията на Уран; разбиващият Плутон ни въздейства по своя си незабравим начин, напомняйки ни поговорката ‚Животът е като камък – или те смила, или те излъсква.“ Но независимо какъв специфичен тип сблъсъци, травми, парадокси или дилеми носят, всички тези планети имат нещо общо – те не желаят да ни оставят същите, каквито са ни намерили.“

Астролог: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697