Състоя се тържествена церемония по откриването на газопровода „Турски поток“

Състоя се официална церемония по откриването на газопровода „Турски поток“ в Истанбул, с участието на президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, президента на Русия Владимир Путин,  сръбския държавен глава Александър Вучич и министър-председателя на България Бойко Борисов.

В рамките на церемонията бе направена пряка връзка с трудовия колектив на „Газпром“ на станцията в Русия в Анапа, както и с турската станция Каякьой.

В своето слово по време на пускането на потока в експлоатация президентът на Руската федерация Владимир Путин посочи, че „Турски поток“ е важен за Русия и Турция, също и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейски континент. „Уважаеми г-н президент, г-н Вучич, г-н Борисов, уважаеми представители на парламента на турската република и всички присъстващи на официалната церемония за въвеждането на новия газопровод „Турски поток“. Всички ние сме свидетели на много важно събитие не само за Русия и за Турция, също така и за страните от Южна Европа и може би за целия Европейския континент.По думите му разработването на трансчерноморския газопровод показва, че стратегическото партньорство между двете страни дава положителни резултати. „Взаимодействието между Турция и Русия се развива във всички сфери, независимо от ситуацията, която се наблюдава в момента в света. Искам да отбележа, че износът на природен газ вече се осъществява почти 30 години“, допълни Путин

От своя страна турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази надежда 2020 г. да донесе само добри неща, както за нашите народи ,така и на целия свят. „Ще си позволя да ви поздравя, да ви честитя новата година. Сътрудничеството между Турция и Русия дава своите плодове. Ние се намираме тук, за да открием „Турският поток“. Това е проект, по който работихме заедно с нашите приятели от Русия. Това е исторически проект. Морската част на проекта беше приключена през изминалата година и се срещнахме отново с Истанбул с моят приятел г-н Путин“, каза Ердоган.
След официалното откриване се проведе работна вечеря между Владимир Путин, Реджеп Тайип Ердоган, Бойко Борисов и Александър Вучич.

Българският министър-председател Бойко Борисов проведе двустранни срещи с Ердоган и Вучич.
На правителствения терминал в София премиерът Бойко Борисов заяви, че решението да е на откриването на „Турски поток“ оставя на анализаторите. Българският министър-председател коментира и своите разговори с Путин, Ердоган и Вучич. Той подчерта, че целта на България е до май месец да построи българската газопреносна мрежа. „Ние изграждаме българската газопреносна мрежа – не съм длъжен да убеждавам Путин, че няма забавяне“, каза още Борисов. Той посочи, че Путин го е похвалил за избора на самолети F-16 блок 70.
Борисов обсъди с Ердоган разширяване на КПП-ата с Турция. Сред обсъжданите въпроси са били и миграцията. По думите му Ердоган е потвърдил, че за него българо-турската граница е точно толкова важна, колкото и за него.
Развитието на транспортната и енергийната инфраструктура беше акцент в срещата на премиера Борисов и сръбския президент Александър Вучич.