Иран призна, че случайно е свалил украинския самолет

samoletСамолетът на Международни авиолинии на Украйна, който се разби в Техеран, е свален по погрешка, се посочва в изявление на Генералния щаб на иранските въоръжени сили, разпространено от агенция ISNA, предава ТАСС.

„Поради неволна човешка грешка самолетът е свален случайно, което, за съжаление, доведе до смъртта на наши сънародници и чужди граждани“, се казва в изявлението. Отбелязва се също, че „по време на полета самолетът се намираше в непосредствена близост до един от важните военни обекти на Ислямския революционен гвардейски корпус (КСИР, елитни части на иранските въоръжени сили) и наподобяваше вражески обект по форма и височина“.

В заявлението се съобщава, че „няколко часа след ракетните удари (на въоръжените сили на Иран по военните бази на САЩ в Ирак) броят на полетите на американски военни самолети значително се увеличи“. „Това обстоятелство стана причина за повишено внимание сред подразделенията за противовъздушна отбрана“, се казва в съобщението.

Президентът на Иран Хасан Рухани заяви в профила си в социалната мрежа „Туитър“, че Иран дълбоко съжалява за допуснатата катастрофална грешка. Той обеща да привлече към отговорност виновните за свалянето на украинския самолет.

Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф смята, че причината за самолетната катастрофа край Техеран е грешка, допусната по време на криза, възникнала заради авантюристичните действия на САЩ. Той написа това в профила си в социалната мрежа „Туитър“.

„Тъжен ден. Предварителните изводи от вътрешното разследване на въоръжените сили (на Иран): човешка грешка, направена по време на криза поради авантюризма на САЩ, доведе до катастрофа“, написа той. Зариф изказа съболезнования и извинения на иранския народ, както и на семействата на жертвите в трагедията.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски поиска от Иран да накаже отговорните за свалянето на украинския самолет и да изплати компенсациите, цитира Фокус. „Очакваме Иран…да изправи виновните пред съда“, написа украинският държавен глава във „Фейсбук“, призовавайки също за „изплащане на компенсациите“, след като Техеран призна, че случайно е свалил самолета, убивайки всичките 176 души на борда.

Иран, който призна, че случайно е свалил украинския самолет, убивайки 176 души на борда, трябва да „извлече поука“ от трагедията, заяви председателят на комисията по международни работи на Русия Константин Косачев. „Ако дешифрирането на данните от черните кутии и работата на разследването не докажат, че иранската армия е направила това умишлено и за това няма логични причини, случаят може да бъде прекратен“.

„Надявам се, че поуката ще бъде извлечена и ще бъдат предприети действия от всички страни“, каза Константин Косачев, цитиран от агенция Интерфакс.

2 Отзиви

  1. Призна след, като други разкриха причината за "катастрофата"!!! Дали е било грешка? Не!
    Надявам се засегнатите Държави да осъдят Иран, така, както осъдиха България преди има няма 40 години!

  2. Това, което се публикува като официално извинение от страна на Иран е смехотворно, и същевременно тъжно!
    Цитирам "военния изстрелял ракетата нямал връзка с по-висшестоящи, и нямал време за реакция"?! Другото, което твърдят е, че ПВО им е "приел цивилния самолет за ракета"?!
    Това не е сериозно!!!