Вие сте тук: Начало » Актуално » Национален конкурс за изработване на кукерска маска

    Национален конкурс за изработване на кукерска маска

    Националният конкурс за изработване на кукерска маска “Магията на кукерската маска – Да прогоним злото , да бъдем по-добри” е посветен на традиционния кукерски обичай .Конкурсът се организира за трета поредна година от Сдружение „УСМИВКА“ Бургас с подкрепата на Община Бургас и с любезното съдействие на Областна администрация Бургас. Тази година конкурсът се провежда в партньорство с НЧ „Св.Св. Кирил и Методий 1985 г.“ к-с „Меден рудник.

    Цел: Да се съхрани и популяризира българския народен обичай „Кукеровден”. Кукерските обичаи по нашите земи водят началото си от преди повече от 8000 години. В различните краища на България кукерите излизат по различно време – в Банско идват на Нова година, в Пернишко – към края на януари, а на други места в България кукерите се появяват и традиционно се свързват със Сирни Заговезни.  Имат и различни имена: бабугери, песяци, мечкари, старци, сирваскари,  кукове. Кукерите се обличат със смесица от мъжки и женски дрехи и страшни маски, окачат по себе си звънци и хлопки, и носят мечове или тояги за да изплашат и прогонят безплодната зима и злите духове и орисници, та да дойде пролетта и да е плодородна настъпващата стопанска година.

    Поверието гласи, че колкото по страшен е кукерът, толкова повече зли сили той ще изгони. Във всеки дом кукерите изпълняват различни битови и комични сцени. Над 10 000 кукери участват в различни фестивали в цяла България .

    Организатор на конкурса е Сдружение “Усмивка” и Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”.

    Конкурсните творби са разделени в категории:

    – образ на животно или с животински атрибути

    – маска с човешки черти

    – фантастична  маска

    – смешна или заплашителна маска (които пародират човешки физиономии)

    В конкурса могат да участват творби изработени от:

    –  приложно-декоративни творби: вълна, рог, прежда, конци, стъкло, мъниста, дърво, дървени топчета, кожа, картон, семена и зърна.

    Регламент: В конкурса могат да вземат участие деца и младежи от 6 до 15 години.

    Творбите трябва да бъдат придружени със следната информация за участника: трите имена, възраст; адрес за кореспонденция; учебно заведение; телефон за връзка; имейл.

    ПЕРИОД НА ПРОВЕЖДАНЕ

    Начало на конкурса 07.01.2020 г., крайният срок за получаване на творбите 15.02.2020 г. на адрес: гр. Бургас, ж.к. „Меден рудник” бл. 25 партер.

    До 21.02.2020 г. ще бъдат избрани победителите, след което ще бъдат известени на посочените от тях координати /имейл/, наградените творби ще бъдат публикувани в сайта и фейсбук страниците на Сдружението и на Читалището.

    Подборът и класирането на творбите ще се осъществи от експертно жури. За всеки отличен в съответната категория ще бъде присъдена предметна награда и грамота. Всички маски ще бъдат подредени в благотворителна изложба-базар. Събраните средства ще бъдат за закупуване на инфузионии помпи за детската неонатология към УМБАЛ Бургас.

    С участието си в конкурса участниците се съгласяват организаторите да публикуват,

    фотографират, филмират, записват, разпространяват и реализират техните творби, без да заплащат права и обезщетения за това.

    КОНТАКТИ

    Сдружение “Усмивка”

    град Бургас, улица “Янко Комитов“ 4

    e- mail:  mitka_g@abv.bg

    Митка Георгиева   Председател на УС на СНЦ “Усмивка”

    GSM: 0988 753 171

    Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985”

    гр. Бургас, ж. к. „Меден рудник” бл. 25 партер

    e-mail: chitalishte_km@abv.bg

    Горе