Най-нещастни сме на 47.2 години

trafik_horaСредната възраст носи нещастие, сочат данни от ново икономическо проучване, съобщава Bloomberg. Според анализа 47.2 години е моментът, когато хората се чувстват най-нещастни в развития свят.

Дейвид Бланчфлауър, професор по икономика от университета Дартмут, бивш член на Управителния съвет на Английската централна банка, е проучил данни от 132 държави, за да измери връзката между благополучие и възраст.

Бланчфлауър стига до извода, че всяка страна има „крива на щастието“, която е U-образна. Кривата достига до най-ниското си ниво в развиващите се страни на 48.2 години.

„Траеакторията на кривата не се променя от фактори като това дали средната работна заплата е висока или не и дали хората са склонни да живеят по-дълго или не“, посочва Дейвид Бланчфлауър в проучването си, разпространено в понеделник от Националното икономическо бюро.

Изследването има все по-голяма значимост във време, когато в обществата нараства осведомеността за значението на опазването на психичното здраве, особено вследствие на финансовата криза и на фона на възхода на глобализацията.