Автоинструктори блокираха центъра на София

uchebna-kolaПротестът на автоинструктурите постигна успех. От бранша се договориха с властта и властта оттегли текстовете, предполагащи увеличение на часовете по кормуване за кандидат-шофьорите.

Протестът бе организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти – СБА. Автоинструктори блокираха днес в рамките на четири часа  бул. “Цар Освободител” в София в знак на протест. Над 400 инструктура със своите автомобили спряха движението в участъка от ул. “Раковска” до Президенството. Те са против готвените промени, свързани с увеличаването на чаковете за кормуване от 31 на 42 часа. Не са съгласни и с правенето на селфи всеки път с цел да се докаже, че курсистът е ходил на обучение, както и въвеждане на GPS система. Планираните допълнителни часове ще оскъпят обучителните курсове с 200 лева.

В последствие обаче успяха да постигнат договорка с транспортното и образователното министерства. В резултат на диалога ще бъде сформирана нова работна група за нови разпоредби за обучението и изпитите на водачите.