Вие сте тук: Начало » Актуално » Затвориха отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас заради липса на специалисти

    Затвориха отделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас заради липса на специалисти

    mbalОтделението по “Хематология” в УМБАЛ-Бургас преустанови работа заради липса на специалисти, които да работят в него.

    Още през ноември миналата година цациенти с хематологични диагнози не се обслужват.  От болницата обясняват, че след кончината на единствения специалист-хематолог, са били провеждани разговори с няколко специалисти в тази област, но нито един от тях не се е съгласил да започне работа в болницата и така да се възстанови работата на отделението.

    Специалистите-хематолози в Бургаско са петима, защото специалността е рядко срещана. Нито един от тях не е съгласен да започне работа в отделението.

    С някои от тях разговор е провеждан повече от веднъж, посочиха от пресслужбата на УМБАЛ. От там отбелязаха, че за проблема са информирани с писма Министерството на здравеопазването /МЗ/, Здравната каса и Българското медицинско сдружение по хематология.

    За да бъде решен поне временно проблемът, от болницата са поискали разрешение от МЗ и НЗОК, процедурите по кръвопреливане в болницата да се провеждат без специалист-хематолог на щат, а под надзора на такъв специалист, но на граждански договор.

    Отделението разполага с необходимата апаратура и ако получим разрешение, имаме готовност да назничим специалист на граждански договор веднага, добавиха от болницата.

    Горе