Вие сте тук: Начало » Актуално » Достигнати са предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания в Бургас

    Достигнати са предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания в Бургас

    gripДостигнати са предепидемични стойности на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Бургас, съобщи д-р Величка Григорова, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Бургас. По думите ѝ за предходната седмица – от 13 до 19 януари, броят на заболелите е 374, като данните са на база 10% от наблюдаваното население на град Бургас, цитира Фокус. „За да бъде обявена епидемия, трябва да бъдат съобщени 458 случая на заболели от ОРЗ и грип, при 10% от наблюдаваното население. От началото на сезона най-висока заболеваемост се наблюдава във възрастовата група от 0 до 4 години, а през последните 1 – 2 седмици заболеваемостта във възрастовата група от 5 до 14 години е малко по-висока от тази в ранната детска възраст”, отбеляза д-р Григорова. Тя добави, че сред симптомите на грипа са кашлицата и високата температура, която започва внезапно с отпадналост, а поради факта, че боледуващите са основно деца, не могат да се диференцират симптоми като мускулни болки.

    Грипна ваканция в област Бургас бе обявена първо в общините Карнобат и Сунгурларе. А от днес в тридневна грипна ваканция са учениците в Царево.

    Горе