Хотелиери и ресторантьори в Поморие взеха решение да подкрепят колегите си в стачните действия

Сдружение хотели и ресторанти – гр. Поморие взе решение да се включи със символични и евентуално с ефективни действия във връзка с декларацията на Българската хотелиерска асоциация. Причината за недоволството на туристическия бранш в Поморие е предстоящото влизане в сила на 31 януари на данъчната наредба Н-18, която ще върже касовите апарати чрез специални одобрени от НАП софтуери с данъчните в реално време. Според бизнеса обаче инвестицията и условията на наредбата не са възможни за изпълнение в кратките срокове, предоставени им от законодателя.

Представителите на Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и други представители на малкия и среден бизнес са категорични, че наредбата не бива да влиза в сила до изчистване на всички проблеми за прилагането й.

Бизнесът настоява още за отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. Ресторантьорите настояват още за сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните – членки на Европейския съюз.

Ето цялата декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

OТ БЪЛГАРСКА ХОТЕЛИЕРСКА И РЕСТОРАНТЬОРСКА АСОЦИАЦИЯ,  ОБЕДИНЯВАЩА 36 СТРУКТУРИ И ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ.

 

ОТНОСНО: Осигуряване на благоприятна бизнес среда за туристическата индустрия в страната.

 

 

Основни искания:

  • Подкрепяме задължителната регистрация по ДДС на всички фирми в отрасъл Туризъм с цел изсветляване на сектора и осигуряване на равнопоставеност на стопанските субекти.
  • Отлагане на влизане в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагане на наредбата.
  • Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждане на дефиринцирана ставка на ДДС за храните и за сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по закона за туризма на 5%, каквато е практиката в страните членки на Европейския съюз.
    Основни цели:
    – Изсветляване на бизнеса и максимално увеличаване на фискалната събираемост до 100%;
    – Намаляване на цените на хранителните стоки и съответно на туристическия продукт;
    – Повишаване на потреблението;
    – Повишаване на работните заплати и справяне с острия кадрови проблем в сектора.
    – Повишаване на конкурентноспособноста на българската туристическа индустрия спрямо съседни на нас държави.
  • Отмяна на текстовете в наредбата на НАП, касаещи запечатване на търговски обекти при открити фискални нередности, като крайна репресивна мярка.
    – За справяне със сивата икономика – въвеждане на градивност при наказанията при първо, второ и последващо нарушение;
    -Даване на възможност за отклонение от оборота на търговския обект до 8% с цел регламентиране на бакшишите.

 

Действия:

Внасяне на декларацията в Министерски съвет, Министерство на финансите и Министерство на туризма.

Организиране и осъществяване на среща с министър председателя Бойко Борисов.

Обявяване начало на стачна готовност със символични стачни действия с жълти жилетки от 25 януари 2020г. до 28 януари 2020г.

Ако до 28.01.2020г. правителството не предприеме действия по разговори с бранша относно исканията в ДЕКЛАРАЦИЯТА, пристъпваме към  ефективни стачни действия.

1 коментар

  1. Тези становища, и протести трябваше да бъдат миналата година, когато се въведе въпросната Наредба, а не след дъжд качулка! Интересното, е че тази Наредба засяга абсолютно всеки един аспект на икономиката, а не само туризма (хотелиерство, ресторантьорство)! Който вярва, че системата ще "изсветли" най-общо казано бизнеса, и търговията дълбоко се заблуждава!
    Другото интересно, е че НАП не е направила ОП за нито един неин етап!
    Съмнявам се нападжиите са програмисти, които на добра воля ще сътворят такава система, ще сътворят бази, ще осигурят адекватна връзка за реализацията и, и ще я поддържат! Може, и да пропускам нещо, но техните пропуски ще доведат до колапс на икономиката, а не на даден хотел, или ресторант!