Грипна епидемия за цялата област Бургас, учениците излизат в грипна ваканция

shgr_1Грипна епидемия за цялата област Бургас обяви Областният оперативен щаб.   Данните за заболеваемостта са в нива, които налагат мерки за овладяване разпространението на грип във всички 13 общини. От 27.01 до 31.01.2020 г. включително, учениците в област Бургас излизат във ваканция.

От Регионална здравна инспекция /РЗИ/ докладваха, че случаите на грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ в Бургас  през последните 7 дни са 468 заболели от наблюдаваното население, с което са достигнати епидемичните стойности. По данни на специалистите най-засегнати са малките деца от възрастова група 0 – 4 години /768,45%00/, следвани от възрастова група 5-14 г. /712,32%00/. Възрастното население над 65 г., за разлика от предходната 2019 г., остава по-малко засегнато. Експертите отдават това на навременната кампания по ваксинация с безплатно отпуснати ваксини. В останалите 12 общини на област Бургас също се наблюдават епидемични стойности на заболели от грип и ОРЗ.

От Регионално управление на образованието съобщиха за средно 26 % отсъстващи ученици за цялата област. Най- много са в общините Карнобат и Приморско, съответно 62 % и 58 %. Най- нисък е процентът на отсъстващите в Руен – 11 %.

В сила влизат следните противоепидемични мерки за снижаване на заболеваемостта: обявяване на грипна епидемия на територията на област Бургас, считано от 25.01.2020 г., преустановяване на учебните занятия във всички училища на територията на  13-те общини в област Бургас за периода 27.01.- 31.01.2020 включително. Прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации са сред другите противоепидемични мерки.

Детските градини продължават да работят, но с режим на „засилен филтър”, ограничава се достъпа на родители и външни лица. В някои общини мярката се прилага превантивно от няколко дни.

От Щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания апелират към гражданите да избягват посещаване на събития от масов характер. Щабът ще разгледа ситуацията в област Бургас отново през следващата седмица.

В заседанието участие взеха областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков, зам.-областният управител Владимир Крумов,   директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров, кметове на общини,представители на Регионалното управление по образование , ръководителите на Центъра за спешна медицинска помощ, Регионалната здравна каса, представители на болнични заведения и други институции.