Обявен е механизъм за насърчаване на организирания туризъм

mtОбявен е механизмът за целенасочени маркетингови кампании и насърчаване на директни продажби на туристически пакети за дестинация България на целеви пазари през летния сезон. Чрез него ще бъде подпомогнат организираният туризъм и страната ни като конкурентна дестинация. Като начало той е с фокус върху Черноморието за периода 1 май-31 октомври, като ще отразява реализираните нощувки на чуждестранни граждани в местата за настаняване от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ). Това анонсира министърът на туризма Николина Ангелкова пред медии, представяйки детайли и начина на приложение на новия финансов механизъм. Той ще се осъществява чрез маркетингови и рекламни  кампании на целеви за България входящи пазари.

Механизмът ще се осъществи чрез обществена поръчка с четири обособени позиции – пазар Германия (предвидени са като бюджет 5 млн. лв. без ДДС); пазар Великобритания – 2,5 млн. лв.); пазар Вишеградска четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия – 3,75 млн. лв.); пазар Русия (1,25 млн. лв.). Инициативата е изключително прозрачна и съобразена с изискванията на Закона за обществените поръчки и Европейската директива за обществените поръчки. Документацията ще бъде публикувана и в Официалния вестник на ЕС. Така отговаряме на очакванията на туристическия бизнес за осигуряване на повече средства за национална реклама, заяви министър Ангелкова.

Тя поясни, че финансирането на механизма ще е чрез Централния републикански бюджет в размер 15 млн. лв. с ДДС и става възможно благодарение личната ангажираност на премиера Борисов и министър Горанов към сектора като един от приоритетните за българската икономика. През август миналата година министър-председателят съобщи, че 15 млн. лв. с ДДС могат да бъдат насочени от бюджета за стимулиране привличането на повече туристи през по-слабите летни месеци по Черноморието, акцентира министър Ангелкова.

Инициативата е изключително важна за запазване и разширяване на пазарните позиции на България като предпочитана дестинация за организиран летен/морски туризъм. Ще бъдат избрани изпълнители по всяка обособена позиция, които ще изготвят конкретни маркетингови дейности за онлайн и офлайн реклама в партньорство с представители на туристическия бранш – туроператори, които осъществяват продажби на туристически пакети за дестинация България на посочените пазари. Планираните маркетингови дейности задължително трябва да бъдат базирани върху обстойни пазарни проучвания с фокус летните пътувания с цел морска ваканция – идентифициране на целеви групи потребители, на водещи туроператори и др.

Предвидените суми ще бъдат усвоени само при доказан резултат – ръст  на организирани туристически посещения през сезон лято 2020. Плащанията по договорите ще се извършват 15% авансово, а останалите 85% – след отчет от изпълнителя за конкретни постигнати резултати и одобряване от възложителя. Идеята на Министерството на туризма е механизмът да се приложи пилотно за Черноморието и ако се окаже работещ за повишаване броя на туристите, впоследствие  да се разшири. С него се очаква притокът на туристи към страната ни да се увеличи с 200-300 хиляди, прогнозира министър Ангелкова. През летния сезон  – от юни до края на септември 2019 г., страната ни е посетена от над 5,4 млн. чужди туристи, посочи още тя.