29 местни власти са удостоени с европейския приз за качество на управление, между които е и Поморие

15799430417701129 местни власти са удостоени с европейския приз за качество на  управление, между които е и Поморие

Министерство на регионалното развитие и благоустройството стартира Пета процедура за присъждане на Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво на български общини. Инициативата е в изпълнение на Стратегията за иновации и добро управление на местно ниво на Съвета на Европа, която е приета от Република България и се прилага успешно в продължение на повече от дванадесет години.

Европейският етикет за иновации и добро управление на местно ниво е сертификат за качество на цялостното управление в общините, което се оценява по единни критерии и индикатори, разработени от Съвета на Европа, валидни за всички държави членки на ЕС. С него се удостоверява, че дадена община отговаря на европейските стандарти за качество на управлението на местно ниво. Дванадесетте принципа за добро демократично управление на местно ниво са в сърцевината на стратегията и тяхното приемане и прилагане от общините гарантира ефективно и ефикасно планиране и управление на местни политики и мерки в полза на гражданите, различните социални групи и бизнеса. Принципите са: честно провеждане на избори, представителност и гражданско участие, отзивчивост, ефикасност и ефективност, откритост и прозрачност, върховенство на закона, етично поведение, компетентност и капацитет, иновации и отвореност за промени, устойчивост и дългосрочна ориентация, стабилно финансово управление, човешки права, културно разнообразие и социално единство, отчетност. Призът се връчва на местни власти, доказали прилагането им в своята ежедневна работа.

Организацията и провеждането на процедурата за присъждане на Европейския етикет се осъществява в партньорство между Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). Присъжда се от Национална платформа на партньорите за добро демократично управление на местно ниво, която е акредитиран от Съвета на Европа орган.

През 2010 г. страната ни стана първата държава-членка на Съвета на Европа, акредитирана да присъжда Етикет на свои местни власти, и има водещо значение сред останалите държави-членки в изпълнението на стратегията. Отличието се връчва за период от 2 години, а главната цел на инициативата е да се насърчават усилията на все повече местни власти и продуктивното съперничество между тях, което на свой ред да доведе до по-ефективни политики, насочени към силно и жизнено местно самоуправление в България.

Право да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет имат всички български общини, които приемат и прилагат в работата си 12-те принципа за добро демократично управление на Съвета на Европа. За петата процедура общините могат да кандидатстват за присъждане на Европейския етикет най-късно до 20 май 2020 г.

До момента са проведени четири процедури, на които са връчени 64 приза. С Европейски етикет за добро демократично управление досега са удостоени 29 общини,между които и Поморие.

Подробна информация относно кандидатстването на общините, условията и реда за присъждане на  Европейския етикет може да се намери на интернет страниците на МРРБ, в раздел Европейски етикет за иновации и добро управление на местно ниво, на НСОРБ и в Портал за децентрализация.