НАП няма да отлага наредбата, въпреки протеста на бизнеса

protest НАП не планира да се отложи влизането в сила на новата наредба за внедряване на нови касови апарати и софтуер за бизнеса, обяви в ефира на БНТ говорителят на Приходната агенция Росен Бъчваров.Наредбата изисква до 31 януари всички търговци да подменят софтуера си за управление на търговията с нов, който ще даде пълен достъп на НАП до базата им данни.

На практика промените в наредбата изправиха в стачна готовност хотелиери, ресторантьори и търговци, които готвят национален протест в сряда (29.01) от 12.00 часа пред Народното събрание. Те настояват не само за отлагане на влизането в сила на наредбата, а и за намаление на ДДС на 5% и отмяна на текстовете в наредбата на НАП за запечатване на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца.

Наредбата засяга около 440 000 регистрирани фискални устройства. Вероятно голяма част от тях ще трябва да се подменят или да се актуализира софтуерът им. От НАП са уверени, че новите изисквания, освен че ще са удар срещу сивия сектор, ще са в помощ на бизнеса.