ВКС остави в сила решение на АС по дело срещу шофьор на ТИР, убил семейство в катастрофа

syd1Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Бургас по дело срещу турски шофьор на ТИР, който на 30 септември 2018 г. предизвика катастрофа и причини смъртта на семейство от гр. Ямбол. На 02 юли 2019 г. бургаските апелативни съдии потвърдиха присъдата на Окръжен съд – Ямбол.

43 – годишният Азис К. от град Ялова, Република Турция е признат за виновен в това, че около 17.10 часа в посока гр. Елхово – ГКПП – Лесово, област Ямбол, при управление на товарна композиция – влекач, „Мерцедес Актрос 1844, и прикачено полуремарке е нарушил правилата за движение по пътищата – пренебрегнал пет последователни предупредителни и забранителни знаци, включително и този за наличието на опасен завой, едновременно с това се движил с превишена скорост- 80 км/ч,  при мокра настилка, в резултат на което е предизвикал ПТП с лек автомобил „Ситроен“ и е причинил смъртта на повече от едно лице – на Кънчо К. и на Галина Д., както и средна телесна повреда на тригодишното им дете.

Мъжът е осъден на четири години и осем месеца лишаване от свобода, което наказание ще изтърпява при първоначален общ режим. Турският шофьор е лишен от право да управлява МПС за срок от шест години.