Обгазени протестиращи и ранени полицаи при протест пред МРРБ

protest-pred-mrrbПротестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а полицията използва лютив спрей срещу тях. Протестът е иницииран от инициативния комитет “Спаси Перник” с искане за оставката на министър Петя Аврамова заради водната криза, съобщи Кросс. Преди 12.00 ч. около 300 души тръгнаха на протестно шествие от сградата на Министерския съвет към МРРБ.

Половин час по-късно протестиращите са пред сградата на регионалното ведомство, където започнаха да скандират “Оставка”. Малко след това тълпата опита да нахлуе в сградата, като няколко човека започнаха да хвърлят бутилки по стъклените врати. Протестиращите носеха български знамена и голям плакат с надпис “Оставка. Време ни е за възраждане”.

Близо 30 души са получили помощ от екипи на Центъра за спешна медицинска помощ заради напръскване в очите по време на протест пред МРРБ, съобщиха от столичната Спешна помощ. Сигналът е бил подаден към 13.05 ч. На място са били изпратени 6 линейки. Двама или трима от пострадалите са транспортирани в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”.

От МВР съобщиха официално, че участници в протеста са опитали да пробият полицейския кордон и да влязат в сградата. При действията им е счупена входната врата на министерството. Двама служители на реда са пострадали – от хвърлен предмет и удар с дръжката на знаме. Оказана им е медицинска помощ.

Въпреки предупрежденията, протестиращите не са изпълнили полицейските разпореждания. Това е наложило използването на помощно средство лютив спрей.

Полицейското присъствие в района остава засилено с цел опазване на обществения ред. Установява се самоличността на провокиралите напрежението пред сградата.

По-късно част от протестиращите се върнаха пред Министерски съвет.

Пред БНР лидерът на партия “Възраждане” Костадин Костадинов заяви, че създаването на ВиК холдинг не би решило проблема с водната криза в Перник: “В момента, в който бъдат окрупнени водните дружества в страната, най-вероятно ще бъде предложено да се приватизират, което означава, че тези в момента управляващите престъпници искат да продадат и водите ни”.

Исканията на хората звучаха така:  “С очаквания най-после да се вразумят и да си подадат оставката. Гафовете следват един след друг, не съм от Перник, аз съм от Видин”.