Годишна прогноза за 2020 година

20202020 година предвещава да бъде годината на трансформациите т.е. старите модели на мислене и поведение, навици е нужно да бъдат разрушени, за да бъдат подменени с нови такива. За това говори съединението на  Плутон със Сатурн. Разрушаването на нещо старо може да се случи само с осъзнаване, че това съществува. Ретроградността на Венера, Марс и Меркурий през идната година ще насочи вниманието ни към онези сфери на битието ни, в които действително можем да се променим.

На прага на 2020 г. предстоят сериозни за всички ни планетни влияния и неизбежно ще бъдем засегнати в един или друг аспект от битието ни. Уран в Телец ще донесе промяната, която представителите на този зодиакален знак е нужно да интегрира, Плутон в Козирог ще разбие стари модели в онази част от хороскопа ни, която аспектира заедно с „чистачът на кармата“ Сатурн. Нептун ще ни обърка и вдъхнови едновременно. Но истината е, че няма да лесно.

Юпитер в рождената карта на човек описва неговите стремежи, цели, идеали. Юпитер свързваме с усещането ни за собствено достойнство и кое е онова, към което се стремим в социума. Знакът на Юпитер показва кое смятаме за успешно и престижно, каква е нашата социална ориентация и амбиция.

От 3 декември 2019 г. Юпитер преминава в знака на земния Козирог и ще остане там цяла година – до 19 декември 2020 г. Какво означава това? Козирогът е знак, който свързваме с материята, формата, структурата. Добре е да залагаме на материалните си цели. Подходящ период за изготвяне на стратегия особено що се отнася за кариерното ни развитие. С дисциплина, труд и постоянство да работим в посока усъвършенстване и придобиване на материални блага и професионално израстване. Представителите на зодия Козирог лека по лека започват да усещат влиянието на Юпитер в собствения им знак. Припомням, че последните две години бяха особено трудни за тях, защото Сатурн е в техния знак. Сатурн носи ограничения и изисква самоконтрол. Често е наричан „чистач на кармата“ и  когато преминава през важна точка в рождената ни карта носи трудности. Но пък след неговите изпитания, човек става по-мъдър, по-смирен и по-отговорен. Сатурн ще бъде в Козирог до декември 2020 г.

Целият месец декември 2019 г. е белязан от едно много значимо съединение на планетите  Плутон и Сатурн. Много често тази „тежка“ планетарна конфигурация говори, че е дошъл момент за разрушаване на някаква властова структура и тотална трансформация на досегашния съществуващ ред. Плутон, както се изразява Лиз Грийн е „грубата сила на природата с най-страхотната мощ“. Авторката пише, че конфигурацията Сатурн-Плутон „поставя човека в досег с необходимостта да се слага край. Той трябва или да разрушава нещо в обществото, или да улеснява неговата трансформация. Много често Сатурн-Плутон става саботьор, работещ за катурването на някаква здраво установена структура или набор от ценности.“
Точният аспект между двете планети ще е януари 2020 г., а за окончателното му разпадане можем да говорим едва в началото на 2021 г.

Важни събития през 2020 година са ретроградните фази на две лични планети.

Венера е ретроградна от 12 май до 25 юни 2020 г. в Близнаци. Венера отговаря за емоциите, любовта, ценностната система, парите, връзките. В този период е добре да направим вътрешна равносметка именно на тези теми. Удачно е да преосмислим начина, по който вадим парите си. Удачно е да обърнем поглед към връзката си и честно да си признаем дали ни носи удовлетвореност. Можем да забележим, че ценностите, които сме считали за важни се подменят и тогава ще е такъм момент от времето, през който е нужно да ги подменим с нови. По време на ретроградна Венера е добре да помислим и за деловите си партньорства – важни ли са за нас и дали не е дошло време за промяна и в този аспект на професионалното поприще.

Какво не бива да предприемаме в периода на ретроградна Венера? На първо място – да не сключваме брак и да не подписваме каквито и да били партньорски договори! Другото предупреждение е да не започваме любовни отношения. Създадените тогава връзки и сключени тогава договори (включително и брачни) няма да издържат напред във времето и бързо ще се разпаднат.

В този период не се извършват естетически операции, защото крайният резултат няма да отговаря на очакванията. Не бива да се правят операции на бъбреци, в областта на шията, щитовидна жлеза освен ако не са спешни.

Препоръчително е да не се правят големи инвестиции на пари и големи покупки.

Марс също има ретроградна фаза през 2020 година и това е периодът между 9 септември и 14 ноември в Овен. Марс в хороскопа на един човек показва начина, по който отстоява себе си; как действа и изразява индивидуалната си сила и каква е сексуалната му енергия. Марс е волята. Марс е действието. И когато планетата е ретроградна, това означава, че сме в период, когато активността на хората е възпрепятствана, гневът е насочен навътре и генерира огромно напрежение. Тази позиция на Марс ще ни направи доста раздразнителни, обидчиви и невъздържани. През този период е добре да преосмислим и променим физическата си активност и начина си на работа, да се обърнем към спорта, да се замислим за сексуалността и страстта в живота си. Направете ревизия на старите си модели на действие.

Какво не бива да правим в периода на ретроградност на Марс? Не е подходящо да започваме нова интимна връзка, защото може да е много страстна, но не и продължителна. Не е удачно да купуваме автомобили, машини, защото могат да дадат скрити дефекти. Добре е да не започваме съдебни процеси, конфликти, както и да се избягват операции и всякакви хирургически интервенции освен ако не са животоспасяващи.

Меркурий е ретрограден през 2020 година три пъти – от 16 февруари до 10 март в Риби и  Водолей, от 17 юни до 12 юли в Рак, от 13 октомври до 4 ноември в Скорпион и Везни. В периода на ретрограден Меркурий е нужно да бъдем по-предпазливи по време на пътуване, да не подписваме договори и да не започваме нови начинания. Или възможно е да имаме препятствия и забавяния в сферата на комуникациите и образованието, защото Меркурий отговаря за обмена на информация.

Отново акцентирам върху това, че във фазите на ретроградност на планетите е изключително ползотворно да се обърнем към себе си , да се опознаем по-добре.

През 2020 година ще сме свидетели на общо 6 затъмнения – 2 Слънчеви и 4 Лунни: 10 януари 2020 – Лунно затъмнение в Рак, 05 юни 2020 Лунно затъмнение в Стрелец, 21 юни 2020 Слънчево затъмнение в Рак, 05 юли 2020 Лунно затъмнение в Козирог, 30 ноември 2020 Лунно затъмнение в Близнаци, 14 декември 2020 Слънчево затъмнение в Стрелец.

Слънцето в хороскопа представлява съзнанието на човек, а луната – неговите естествени импулси и вътрешни потребности. Когато слънцето е замъглено от луната, очакваме хората да нямат точна преценка. Реакциите могат да бъдат спонтанни, необмислени, детински. Страстите могат да бъдат водещи. Изпадане в заблуди, преживяване загуби. Събитията, които се случват сега са ще окажат продължително въздействие и последиците имат кармичен оттенък. Представителите на зодия Козирог и Рак, Стрелец и Близнаци ще усетят най-силно енергията на затъмненията и е нужно да използват този момент, за да се сблъскат със своите най-дълбоко заровени страхове като ги изкарат на показ и се изправят срещу тях.

Последиците от затъмнението могат да се очакват месеци след това, затова е добре да бъдем честни към себе си. С воля и дисциплина да останем разумни, за да избегнем неща, които не са полезни вече за нас и да приемем онези събития, които не можем да променим.

В заключение ще обобщя, че идната 2020 г. ще е белязана със знака на разрушаване, противопоставяне и трансформации в сферата на властта и структурите в обществения живот, но и в рамките на личностното ни  осъзнаване. Дошъл е моментът да се изправим и пред собствените си ограничения и рамки в ума, които не позволяват да приемем реалността такава, каквато е. Добре е да се изправим честно пред заучените моделите и умствените програмите, които не ни позволяват да разгърнем цялостния си творчески потенциал. Да се изправим пред най-големите си страхове, да ги погледнем и трансформираме чрез воля и действие – това е урокът на Сатурн-Плутон. Той болезнен, но крайно необходим.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова

Контакти: 0896808697