Незаконно депо за автомобилни гуми в Бургас

gumiКметът на Бургас Димитър Николов сезира главния прокурор за незаконно депо за отпадъци, струпани върху частен терен в близост до природния резерват Атанасовско езеро. Става въпрос за хиляди автомобилни гуми. Реакцията на кмета идва след сигнал на гражданин. Вчера той направи проверка на място в местността “Гьол Бою”, част от землището на квартал “Рудник” и се убеди с очите си в мащаба на замърсяването.

“Не може да наричаме Бургас град на птиците и едновременно с това на метри от техните местообитания да са струпани тези гуми. За мен това е престъпление срещу природата. Надявам се нарушителят да бъде установен бързо, а замърсяването да се премахне за негова сметка”, коментира кметът Николов.

Бургас с морето и своите три езера е част от миграционния маршрут Виа Понтика и спирка за милиони европейски птици по пътя им на юг и после обратно на север. В същото това Атанасовско езеро, край което са забелязани депонираните гуми, през миналата година за първи път бяха наблюдавани близо 200 птици от вида розово фламинго.