Вие сте тук: Начало » Актуално » Румен Радев: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред

    Румен Радев: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред

    radev„Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред“, заяви президентът Румен Радев, който отчита на „Дондуков“ 2 третата година от мандата си. Като пример посочи изборното законодателство. Той подчерта, че е наложил вето на 7 закона.

    „Продължих да съм бариера на лобисткото законодателство. Там, където виждах, че има нарушения в конституцията, сезирах и КС. Въпреки преодоляването на тези вета, понякога дори и без дебат, обществената реакция и решенията на Конституционния съд потвърждават правотата на моите действия”, каза още Радев.

    Радев подчерта в отчета си и разговорите, които е имал с президента на Русия Владимир Путин. По думите му по време на тях ясно е било изяснено понятието взаимна изгода, цитира Кросс.

    „Поддържах активен диалог с гражданите и институциите, използвайки конституционното си правомощие“, напомни той. Радев подчерта, че преодоляването на бедността и неравенствата чрез постигане на висок устойчив растеж е било в основата на диалога му с работодателски и браншови организации.

    Аз съм убеден, че не съм вършил нещо нередно“, заяви Румен Радев в отговор на думите на главния прокурор, че питането до КС е свързано с казус по образувано досъдебно производство, свързано с президента Радев.

    „Нямам никакви идеи, а конкретни причини главният прокурор да повдигне въпроса за имунитета на държавния глава. Така че той трябва да обясни своите мотиви пред обществото.“, заяви още Радев.

    Президентът отрече появилата се по-рано днес информация, че е търсил контакт с главния прокурор по темата с питането до КС.

    „Оставям на вас да прецените защо точно в този момент главния прокурор внася това искане“, уточни Радев.

    „Всеки момент очаквам КС, който откри дело да се ръководи от заложените в Конституцията принципи и ще следя за хода на това дело. От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с корупцията там, където тя има най-голяма хранителна среда – крупните обществени поръчки, а напоследък големи проекти и без обществени поръчки.“, заяви още Радев.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе