Рисунка на момиче от Несебър е на първа страница на календар на НАСА

Елица Маринова е ученичка в VI а  клас на СУ „Любен Каравелов”-Несебър, а през лятната  ваканция, сърфирайки в интернет попада на обява за конкурс на НАСА за рисунка за предстоящия за 2020 г. календар. Елица решава да участва със свое произведение. Тя получава разрешение от своята майка, след което изпраща по електронен път рисунка на космическа тема.

В средата на месец януари на домашния адрес на шестокласничката се получава обемист плик с отпечатания вече календар, където на първа страница е отпечатана нейната рисунка. В плика има още стикер на НАСА, значка, визитки на екипа на НАСА, картички с изображения на ракети, с които ще се осъществяват мисии в космоса, както и поздравително писмо. В него се казва: „Вашето творение показва, че споделяте нашият ентусиазъм и вълнение, относно човешко пътуване в космоса в бъдещето. Благодарим ви, че сте отделили време и сте показвали въображението си в тази рисунка и сте я споделили с нас. Вие и другите млади изследователи показвате талант, който е нужен, за да предвидим нашите бъдещи постижения. Надяваме се, че ще се трудите здраво в училище, особено в областта на математиката, физиката и инженерните науки, за да развиете качествата си още повече и може би в бъдещето  да започнете да работите за нас, когато ще изграждаме нови космически кораби и ракети, които ще улеснят човешкото пътуване в космоса“.

Част от тези препоръки Елица вече изпълнява. Тя е отлична ученичка,  изучава интензивно английски език, има разностранни интереси и е много щастлива от високото признание в конкурса на НАСА.

Мара МОМЧИЛОВА