Хиляди излязоха на протест пред Народното събрание

82881848_3775502532477751_3319009151341821952_n

Хиляди излязоха на протест пред Народното събрание заради Наредба Н-18. Простестиращите хотелиери и ресторантьори блокираха “Орлов мост”, като преди това шествието затрудни движението при Софийския университет. Искането е за  отмяна на спорната наредба, която регламентира изисквания за касовите апарати. Недоволни са и от икономическата и данъчната политика на държавата.

Първоначално демонстрантите бяха пред парламента, където спряха движението по бул. “Цар Освободител”, въпреки постигнатото снощи споразумение с Министерството на финансите. Стигна се до сблъсък с полицията. Протестите са срещу спорната Наредба № Н-18, според която трябва да се въведе нов софтуер на касовите апарати в заведенията, който да бъде свързан с Националната агенция за приходите. Участниците в протеста определиха отлагането на новите правила като “прах в очите” с цел успокояване на напрежението. В рамките на протеста те подпалиха и няколко касови апарата. В последствие протестът премина в шествие, като демонстрантите опитаха да блокират Орлов мост.

Исканията остават същите:
– Отлагане влизането в сила на действието на Наредба Н-18 до изчистване на всички основни проблеми, касаещи прилагането й.
–  Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 9%, каквато е практиката в страните – членки на  Европейския съюз.

Следващата проява вече е насрочена – за 29 юли 2020-та година.

82984762_3775502689144402_810335465465970688_n

снимки: Георги Тръпков /Фейсбук/

 

 

1 коментар

  1. 1. Не можеш да отложиш влизането в сила на Наредба, която е факт от няколко години!
    Искането трябва да е за отмяна на промените приети през 2018 г. от Парламента, за което НАП няма правомощия! Отмяната е наложителна, и тя минава през Законодателна промяна, а не чрез "изчистване на проблеми", защото НАП не е Законодател!
    В този аспект протеста е политически, а не икономически, още повече че въпросната Наредба, и по специално промените и, засягат абсолютно всяка една част на икономиката, в т.ч. и потребителят! Дори бих казал, че той ще е най-ощетен! Защото ДДС се заплаща от него, а не от собственикът на даден хотел, или заведение, собственик на магазин, и т.н.! Ако говорим за източване на ДДС, то това трябва да бъде доказано, а виновните да бъдат наказани според НК! А, не да се вменява вина на потребителя, като под вина се има предвид "рекета" над бизнеса. Ако се не лъжа подбдудителството е престъпление пак според НК!
    2. Не виждам какво има да се обсъжда при положение, че 26 Държави в ЕС използват такива ставки! Това е политическа воля, а не икономически блян, или па прищявка на НАП! Пак идваме на елементарната констатация, че НАП не е ЗАКОНОДАТЕЛ! НАП може, и е част от Комисии в Парламента за осъществяване и реализация на данъчната политика на Държавата! Извода е, че Държавата не иска диференцирани ставки, или противното означава те да са факт от поне 5-6 години!
    Следваща проява трябва да е преди сезона, а не по време на лятната ваканция на Парламента! Или ще ви свият сърмите насред сезона!