Филмът „Петя на моята Петя“ ще открие София филм фест 2020

petya-na-moyata-petyaС новия български филм, посветен на спомена за Петя Дубарова, ще бъде открито поредното издание на София Филм Фест – на 12 март, от 19.30 часа, в Зала 1 на Националния дворец на културата. Така хората, които разбират от кино и организират това най-престижно по рода си събитие у нас, предварително дадоха оценка на неговите качества.

“Чест е за Бургас, че тази мащабна продукция бе заснета на наша територия. Зрителите ще видят във филма някои от най-красивите кътчета на нашия град”, каза кметът Димитър Николов.

“Петя на моята Петя” е една моментна снимка на съвременния Бургас, включваща лято’2019, морето, Морската градина, Моста, плажа към солниците, фара и пристанището, църквата “Кирил и Методий”. Много от сцените са заснети в СУ “Кирил и Методий” – най-старото градско училище, което миналата година отпразнува 150-годишен юбилей. Другояче нямаше как да бъде. Бургас е родно място и вдъхновение за поетесата Петя Дубарова. Тя не е главната героиня във филма, но присъства навсякъде в него с духа, таланта, мъдростта, а и с образа си на 40-годишна зряла жена (в ролята ще видим изключително убедителната Алиса Атанасова), каквато можеше да стане, ако не беше избрала да остане завинаги на 17. А главният герой всъщност е една друга Петя – бургаско момиче от нашето съвремие, чувствително и с творчески потенциал, което се опитва да запази своите идеали, а днес това е толкова трудно, че понякога ти идва да се откажеш от всичко, дори от живота…

Не очаквайте само тъга и философски размисли от този филм. В него има всичко. Едно от ценните му качества е това, че показва колко креативни, мислещи и добри могат да бъдат тийнейджърите, които ние, възрастните, често подценяваме. Филмът може да предизвика някоя сълза, но той ще ви накара също така да се усмихнете, а и ще ви научи на някои интересни жаргонни думи на днешните младежи.

“Петя на моята Петя” бе заснет с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас. Той е продукция на “БЪФ пикчърс”, копродуцент е “Концепт студио”. Оператор на филма е Иван Вацов, продуцент – Николай Урумов, режисьор – Александър Косев, сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова. В главните роли ще видим Александра Костова, Алиса Атанасова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов, Моньо Монев, Орлин Павлов и др. Много от актьорите са родени в Бургас или свързани с него, а като статисти в заснемането на филма се включиха близо 500 местни жители.

“Петя на моята Петя” трябва да бъде официално пуснат на голям екран в края на 2020 г. Но Община Бургас и продуцентът Николай Урумов имат желанието филмът да има своята предпремиера в нашия град през април – месецът, в който е родена Петя Дубарова.