Отбелязваме Световния ден на влажните зони

Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони.

На тази дата през 1971 г. в иранския град Рамсар, разположен на брега на Каспийско море, е приета международната Конвенция за влажните зони, известна и като Рамсарска конвенция.

Тази година мотото на кампанията е „Влажните зони и биоразнообразието”, а целта на информационните кампании е да се насочи общественото внимание към важността на влажните зони и да се насърчи тяхното възстановяване, опазване и разумно използване.
Честотата на природните бедствия се увеличава и по-голямата част от тях са свързани с водите. Поради климатичните промени се очаква дори засилване на тази негативна тенденция в бъдеще. В същото време голяма част от обществото не е достатъчно запозната с ролята на влажните зони и това доколко те ни предпазват. Често на влажните зони се гледа като на запустели терени, които трябва да бъдат усвоявани за различни други ползвания. По преценка на учените най-малко 64% от влажните зони в световен мащаб са изчезнали от 1990 г. досега.

Основните послания на Световния ден на влажните зони са: Влажните зони са естествена защита срещу бедствията и ни помагат да се справим с екстремните природни явления; Правилно управляваните влажни зони осигуряват на местните общности защита и възможност за бързо възстановяване при природни бедствия; Необходимо са действия за подпомагане опазването и насърчаване устойчивото ползване на влажните зони.