Жълт код за силен вятър

vqtar1Жълт код за силен вятър е в сила за Бургаска и още 12 области на страната. Ще духа умерен, след обяд силен вятър от запад-северозапад с пориви от 24 до 26 м/сек. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Над Черноморието облачността постепенно ще се увеличава и вплътнява, но през деня ще се задържи почти без валежи. Ще духа до умерен, вечерта и временно силен юг-югозападен вятър. Максималните температури ще са между 14° и 18°, сочи прогнозата на НИМХ.  Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта на места ще се усили до 4 бала.

Във вторник температурите ще се задържат високи. Привечер в сряда с нахлуване на северозападен вятър ще прониква студен въздух, облачността ще се вплътни и се очакват валежи.

В сряда вечерта нахлуването на студен въздух ще продължи и температурите ще се понижат, в много райони – с повече от 10-15 градуса. Ще преобладава облачно и студено време с валежи от дъжд, в Северна и Западна България – от сняг. В котловините на Западна България и Предбалкана ще се образува снежна покривка. По планинските проходи и в Североизточна България се очакват виелици и снегонавявания.

В четвъртък ще бъде предимно облачно, застудяването ще продължи, в отделни райони дневните температури ще останат под нулата.

В петък и събота застудяването ще продължи, с превалявания от слаб сняг и минимални температури между минус 5 и минус 10 градуса и максимални между 0 и 5.

В неделя се очаква леко затопляне, почти без валежи.