Световен ден за борба с рака

rak4-ти февруари е световният ден, посветен на борбата с онкологичните заболявания.

Според данни на Световната здравна организация една трета от смъртните случаи от рак за следствие на 5 водещи рискови фактори,свързани с лоши навици и неправилно хранене : високите нива телесни мазнини, недостатъчен прием на свежи плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Добрата новина е, че при ранното диагностициране, преживяемостта се покачва значително.

Все повече български пациенти вярват в постиженията на съвременната медицина и разбират,че грижата за собственото тяло, превенцията и ранното диагностициране могат да помогнат при овладяването и лечението на болестта. Всяка година броят на пациентите, които избират да се подложат на лечение в чужбина расте.

По повод Световния ден за борба с рака, Европейската комисия започна широка обществена консултация в целия ЕС относно Европейския план за борба с рака. Консултацията ще помогне за оформянето на облика на плана, за определянето на ключовите области и за проучването на бъдещи действия.

Както беше обявено в политическите насоки на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и в писмото за определяне на ресора на комисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкиду, Комисията ще представи Европейски план за намаляване страданието, причинено от болестта, и ще окаже подкрепа на държавите членки за подобряване на борбата с раковите заболявания и на грижите за пациентите.

В Европейския план за борба с рака, който ще бъде представен преди края на тази година, ще бъдат предложени действия на всеки възлов етап по отношение на болестта:

  • Мерки за профилактика
  • Ранно откриване и диагностика
  • Лечение и грижи
  • Качество на живот

Целта на обществената консултация е да се даде възможност на гражданите на ЕС и на заинтересованите страни да дадат своя принос и да изразят мнението си относно най-добрите начини за справяне с този проблем в ЕС. Резултатите от консултацията ще бъдат използвани при изготвянето на Европейския план за борба с рака и ще помогнат за определянето на областите и обхвата на бъдещите действия.

Консултацията ще продължи 12 седмици.