Наградени участници от област Бургас в конкурса „Будителите на моя роден край“

%d0%be%d0%b1%d1%89%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b6%d0%b4%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b542 деца от цялата област се включиха в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, организиран от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов и РУО –Бургас. Ученическата надпревара бе посветена на Деня на народните будители. Шестима участника от различни учебни заведения бяха отличени за впечатляващите си презентации с посещение на Европейския парламент в Брюксел и други поощрителни награди.

„Поздравления за всички тези млади, талантливи хора, които правят конкурси като този смислени и важни. Благодарен съм на учениците от всички региони, взели участие в надпреварата, защото те спряха вниманието си върху изключително интересни личности от българската история. Журито беше много затруднено, всички вие сте победители за мен. Важно е, че въпреки динамичното ви ежедневие и учебни занимания, сте се вдъхновили и сте намерили мотивация, за да покажете историята и делата на предците ни. За да не бъде този конкурс и целият труд около него забравен, ще издам книжка с презентации на заслужили исторически личности. Всяко училище, музеи и институции ще получат издания от нея“, това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов по време на награждаването, което се проведе в Областна администрация-Бургас.

Събитието уважиха зам.-областният управител Владимир Крумов, зам.-кметът по стратегическо развитие и екология, дигитализация и адаптация към промените на климата Весна Балтина, председателят на Общински съвет-Бургас Севдалина Турманова, Милен Николов – директор на РИМ – Бургас и инж. Анелия Керенска – ст. експерт по анализ на информацията към РУО – Бургас.

Председателят на Общински съвет-Бургас, Севдалина Турманова подчерта, че за пореден път е впечатлена от креативността, натрупаните знания и стремежа на учениците за най-добро представяне. Всички участници по оригинален начин напомниха на връстниците си и широката общественост да не забравяме кои са били личностите отдали своя живот за съхраняването на българския дух и идентичност.

Големият победител, който ще посети Брюксел, стана Анифе Адем (9 клас) от ППМГ „Акад. Никола Обрешков“. А специална награда, стаж в ЕП след навършване на 18-годишна възраст, бе връчена от Асим Адемов за отлично представяне на Магдалена Виденова (10 клас в НЕГ „Гьоте“ Бургас).

Специалната награда на РИМ – Бургас  бе дадена на Александра Николова – 7 клас от  ОУ „Ал. Георгиев-Коджакафалията“, а специалната награда на РУО –Бургас получи Илина Пикова (10 клас – СУ „Любен Каравелов“ Несебър). Бяха раздадени и две поощрителни награди: на Гергана Димитрова – 12 клас от Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника – Бургас  и на Анна Стоянова – 12 клас от АЕГ „Гео Милев“ – Бургас.

Журито, излъчило победителите в конкурса „Будителите на моя роден край, които трябва да помним“, бе в състав: инж. Анелия Керенска – ст. експерт по анализ на информацията към РУО – Бургас; Милен Николов – директор на РИМ – Бургас; Валентина Камалиева – ст. експерт по обществени науки, гражданско образование и религия към РУО – Бургас.

Конкурсът се проведе в седемте области – Благоевград, Бургас, Кърджали, Смолян, Разград, Търговище и Сливен, където евродепутатът Асим Адемов има информационни центрове.