Честване на 142 години от Освобождението на Поморие (видео и снимки)

20200207_104043-scaled

Честването по повод 142-рата годишнина от Освобождението на Поморие от Османско владичество се проведе в центъра на града, пред паметните плочи на участниците в Освободителната война. Под звуците на химна ритуално бе издигнат българският трибагреник.

В знак на признателност към героите освободители, свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ и Агатополският епископ Йеротей отслужиха благодарствен молебен.

В краткото си слово Негово преосвещенство епископ Йеротей предложи на градската управа да назове в Поморие, градски парк или малка улица,  на името на генерал Александър Лермонтов, командир на войските, освободили южното Черноморие.

Преподавателят по история в ПГТ „Алеко Константинов“ Райко Георгиев разказа за събитията в днешния ден преди 142 години. „На 7 февруари 1878 г. II-ри ескадрон на 13-ти Драгунски полк на военния орден, командван от майор Колонжаевски, влиза в Анхиало и слага край на едно тиранично управление, което за анхиалци продължава 425 години. В сблъсъците за освобождението на града загиват 39 души, трима са войници от 13-ти Драгунски полк.“, припомни той.

С поклон пред паметта на загиналите, кметът на Поморие Иван Алексиев, председателят на Общинския съвет Адам Адамов, заместник – кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, ученици, учители, жители и гости на града поднесоха венци и цветя пред паметните плочи на героите.

По повод празничното честване, във фоайето на НЧ „Просвета 1888“ гр. Поморие бе открита изложба на петдесет броя архивни кадри, дело на фотографа Петър Калъчев.

В края на 2019 г. Община Поморие откупи фото архива на Петър Калъчев, състоящ се от 149 оригинални стъклени фотографски плаки. В тях са запечатани неповторими моменти от бита, архитектурата и развитието на Поморие от началото до средата на ХХ век – всичко това неделима част от историята на града ни.

20200207_110401-scaled

Петър Калъчев впечатлява не само с майсторството си на документалист на своето време, но и с усета на фотограф-художник, вплел лица, събития и състояния във високостойностни художествени произведения. По негови фотоси са правени пощенски картички на Поморие и Несебър.

20200207_111225-scaled

„Това не е просто изложба с документални фотоси на улици и сгради. Благодарение на Община Поморие градът ни разполага с уникални кадри от бита на поморийци, за които можем да претендираме дори за патент, като например кадри от първия джет, как рибари карат ски с гребла, кадри снимани от самолет, което за времето си е невиждано постижение за фотографията.“ , каза с усмивка директорът на ГХГ “Дечко Стоев” и председател на читалището Милчо Талев  и допълни: „Ако не беше откупен, този архив щеше да бъде унищожен. Плаките бяха с доста поражения, някои от тях бяха нападнати от плесени. След като специално създадена от кмета комисия прие и описа плаките, специалист фотограф ги обработи и консервира. Така безценният архив на Петър Калъчев, съдържащ част от историята на Поморие, ще бъде съхранен“ .

Изложбата може да бъде разгледана до края на месец февруари 2020 г., във фоайето на читалището.