Скандал с третата българска изложба в Лувъра

luvyrЕмануел Мутафов от Института за изследване на изкуствата към БАН отправи питане към Министерството на културата и лично към министър Боил Банов, какво е неговото отношение към начина, по който България ще бъде представена на Третата българска изложба в Лувъра.

Според изследователя хронологическият обхват на представените образци -ХV – ХVІІ в. или ХV – ХІХ в. са тенденциозно подбрани от куратора – г-жа Мори, специалист по османистика. Самото място за представяне на експозицията е в отдел “Ислямско изкуство”, намиращ се в подземията на Лувъра.
Очевидно това е било провокирано от интереса на самата г-жа Мори към османското изкуство и влиянието му върху други култури в пределите на Османската империя в посочените периоди.

От БАН са направили фотоси на артефактите, представящи България, сред които има много християнски икони и църковна утвар. Въпросът, дали някои декоративни елементи в тях от посочените периоди, са били повлияни от ислямското изкуство, е изкуствоведчески въпрос, който неминуемо би имал нееднозначно тълкуване. В случая, обаче, според Мутафчиев, се забелязвало едностранчиво рамкиране, което му изглеждало тенденциозно продиктувано от тезата на г-жа Мори. Изследователят се мотивира с това, че каквито и да са били взаимодействията между ислямското и християнското изкуство в посочените по-горе периоди, те няма как да бъдат причислени към друга религиозна същност, различна от християнската.