Физически сблъсък преди общинската сесия в Созопол

Днес Общинският съвет на Созопол обсъди Бюджет 2020.

Сесията започна с напрежение. Протестиращи препречиха пътя на бившия кмет на морската община Панайот Рейзи. До физически сблъсък се стигна преди началото на сесията. Кметският наместник на село Присад Ванча Байлова беше избутана от Панайот Рейзи, след като тя и група граждани препречиха пътя му, за да влезе в сградата на Общинския съвет.

На място беше извикана патрулка от настоящия кмет Тихомир Янакиев, за да бъде въведен ред. Той уточни, че никой няма право да постъпва така и че сградата на Общинския съвет е достъпна за всички граждани.

Ванча Байлова обясни, че хората настояват Рейзи да освободи поста си на общински съветник. “Исканията им не са политически. Той остави големи дългове на Общината”, уточни Байлова. По непотвърдена информация дълговете на Община Созопол към настоящия момент са 27 млн лв.

Тодор Вълчев, който представи подписката от 500 души пред журналистите уточни, че това са хора, основно граждани на общината. Те настояват Рейзи да поеме отговорност за милионите задължения. Бившият кмет отказа коментар пред медиите.

Бюджетът на Община Созопол за 2020 година  бе приет на сесията. Макрорамката е в размер на 25,2 млн. лв., а за нея гласуваха 13 общински съветници – цялата група на БСП, тази на ПП МИР, два гласа дойдоха от групата на ГЕРБ (Катя Стоянова и Светлана Лулева) и два от СДС.

Екскметът Панайот Рейзи заедно с още един съветник от СДС гласува „въздържал се”.