Столетникът от Равда Костадин Ричков навършва 101 години

20-1Достоен за възхищение и уважение човек, сражавал се във Втората световна война, отдавайки своите сили, сърце и дух за благото на нашата родина, столетникът  Костадин Ричков  навършва  101 години на 20 февруари 2020 г. И до днес ветеранът от войната пази жив бойния си дух. Той каза на празничния ден:  „Важно е човек да намери своето място в живота. Аз съм доволен от живота си и често пъти казвам, че съм щастливец. Фронтът е нещо като живота. Нещо, което трябва да го видиш, да го чуеш, трябва да си там”.

Неговият разказ за участието  му в боевете, за раните, които е получил беше интересен за всички. Със своите  100 г. Костадин Ричков става най-възрастният член на  Общинска организация   на СОСЗР в Несебър, а може би и в цялата страна.

Участник във Втората световна война, раняван няколко пъти, бай Дончо, както го наричат в селото, си спомня в детайли бойните действия, в които е взел участие – от Сърбия, през Унгария до австрийския град Грац, където завършва бойната му служба като химик. През годините бай Дончо е кавалер на осем медали, но първото му единствено отличие през 1945 г. е от генералисимус  Йосиф Висарионович  Сталин.

Офицерът от запаса, лейтенант Костадин Ричков, година по-рано стана най-възрастният член на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва /СОСЗР/. Картата му бе връчена от подп.о.р. Христо Николов – председател на Общинската организация на СОСЗР в Несебър.

На 6 май – Деня на храбростта и празника на Българската армия – началникът на Военно окръжие   –Бургас подполковник Данчо Мишленков  издаде заповед на основание чл.240,ал.4 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България във връзка с чл.35, ал.1, т.1 от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, награди с „Грамота” ветерана от войните на България Костадин Ангелов Ричков

Максим Момчилов