“Репортери без граници”: Сривът на българската медийна среда е тревожен

pisaneСривът на българската медийна среда е тревожен, алармират от „Репортери без граници”. Неправителствената организация със седалище в Париж публикува тези дни комюнике, в което сигнализира за системни атаки срещу български журналисти. През 2006 година България е на 35-то място в класацията по свобода на словото. В момента е на 111-то място, последна сред страните от ЕС. От „Репортери без граници” сигнализираме за препятствията пред българските журналисти, коментира Полин Адес-Мелвел, главен редактор на “Репортери без граници”, цитира Кросс.

Алармираме за последните 3 случая, защото смятаме, че след като сме разговаряли в България с премиера и с президента, които ни подкрепиха, сега трябва да го правим често, за да променим климата. Не е възможно да се обиждат журналисти, да бъдат заподозрени, още по-малко да им се казва върху какво трябва да работят или пък да бъдат заплашвани с разследвания, какъвто е случаят с журналисти от bTV, заяви още Полин Адес-Мелвел.

Стори ми се, че премиерът е отворен за дискусия. Климатът в България обаче е настина ужасяващ. Бяхме алармирали още преди избора на главния прокурор Иван Гешев на 24 октомври миналата година. Струваше ни се наложително да реагираме против номинирането на някой, който от месеци е обявил открита война на журналистите, каза още главният редактор на „Репортери без граници”.