Борисов се срещна с генералния директор на Международната организация по лозата и виното

3p1a8232Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с генералния директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока. Двамата обсъдиха възможностите за сътрудничество, които ще допринесат за още по-активно популяризиране зад граница на лозаро-винарските традиции на България като част от нашето културно-историческо наследство.

В хода на разговора бе отбелязано възходящото развитие на винарството и лозарството у нас, потвърждавано от данните, че 61% от всички лозови насаждения в България са вписани в Европейския регистър за защитените наименования за произход и защитени географски указания. Това е от изключително значение, защото се дава възможност на българските производители да популяризират своя регион и да гарантират за местното качество. Лозовите насаждения в България са малко над 60 000 хектара като част от тях са изградени по мярката „Преструктуриране и конверсия на лозята“. За миналата година са изградени близо 8500 дка нови лозови масиви.

В рамките на срещата между премиера Борисов и Пау Рока бе изтъкнат също възходящият тренд при износа на българските вина. През 2019 г. страната ни е реализирала износ от 64 млн. литра вино на пазарите на Западна Европа, Китай, САЩ. Винопроизводителите също се увеличават.

В присъствието на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева и генералният директор на Международната организация по лозата и виното Пау Рока подписаха меморандум за разбирателство. Целта му е да засили сътрудничеството между двете страни в областта на лозарството, винопроизводството, технологиите, маркетинга и в други области от взаимен интерес, да популяризира българските лозаро-винарските традиции, предвижда се още обмен на нови технологии и обучение за професионалисти от сектора.