Поклон пред Апостола на свободата

levski2020147 години се навършват от гибелта на Васил Левски. Огромна е ролята му за това, че днес България е свободна след петвековна османска власт. Животът му отдаден на родината, и високият му личен морал и днес са пример за всеки българин.
Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в Карлово. Учил в Карлово и бил църковен послушник при вуйчо си, а през 1859 г. приел монашество като йеродякон. В края на 1861 г. решил да посвети живота си на борбата за освобождаване от турската власт и през 1862 г. се включил в Първата българска легия на Г. Раковски в Белград. Прозрял, че България може да бъде освободена, ако в страната се подготви всенародно въстание. Убеден, че без стройна и ефективна революционна организация това няма да стане, от 1868 г. Левски започнал да обикаля страната и да изгражда тайни революционни комитети, всекидневно рискувайки живота си. Заловен бил в края на 1872 г. след провала на Димитър Общи и обесен  на 18 февруари 1873 г. край София.

С полагане на цветя и венци в Поморие бе отдадена почит към паметта на една от най-светлите фигури в историята на страната ни – Васил Левски.  Пред  паметника на Левски в Поморие бе организирана възпоменателна церемония.  Свещениците от храм „Рождество на Пресвета Богородица“ отслужиха заупокойна молитва. Паметно слово за Апостола представи уредникът по “Нова и най-нова история” в Исторически музей -Поморие Любка Николова. Бяха изчетени  част от творбите, отличени в литературен конкурс в чест на Дякона на тема “Една светиня отвъд смъртта”.  Награди и грамоти за достойно представяне  на отличените млади литератори от град Поморие връчи лично кметът Иван Алексиев. Седмокласничката Стефания Кусева прочете своето есе, с което спечели първа награда в раздел проза. Прочетена бе и творбата на Стела Николова – 9 клас, която завоюва първо място в жанр поезия. И двете талантливи ученички са възпитаници на Литературен клуб „Звъниче” към ЦПЛР – ОДК – Поморие, с преподавател – Мариана Маринова.

Поморийци и гости на града преклониха глава пред личността и подвизите на Васил Левски, като отрупаха с цветя бюст-паметника на Апостола на свободата в Поморие .