Жълт код за силен вятър

vqtar1Жълт код за силен вятър е в сила за цялата страна за 24 февруари, сочи справка на НИМХ. Във всички области около и след обяд ще духа силен и бурен северозападен вятър с пориви от 20 м/с до 25 м/с. При жълт код за силен вятър НИМХ препоръчват да се внимава за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

В област Бургас се очаква силен и бурен вятър от северозапад с 14-17 м/с(7 по Босфор) с пориви до 20 м/с (8 по Босфор). Температурите ще са между 12 и 17 градуса. Причината за вятъра и за високите температури е студен атмосферен фронт, свързан с циклон, преминаващ северно от нашата страна

В близките дни по Адриатическото крайбрежие се очаква оформянето на още една област с ниско атмосферно налягане. Нейното преминаване над Балканите ще е съпроводено отново с вятър, най-силен в четвъртък. Ще има и превалявания от дъжд в по-голямата част на страната, в Източна България ще има и гръмотевици.

Дневните температури ще се задържат високи през цялата седмица. В петък обаче в Западна България ще е малко по-студено и термометрите ще паднат под 10 градуса.