Извънреден съвет по сигурността заради коронавируса

syvet-sigurnostИзвънредно заседание на Съвета по сигурността бе свикано днес от министър-председателя Бойко Борисов във връзка с мерките и действията срещу разпространението на вируса COVID-1. На него бяха обсъдени данни за разпространението на заболяването, предприетите срещу него мерки в национален и международен аспект, както и необходимите по-нататъшни действия.

“Сформирахме щаб, който да се противопостави на разпространението на коронавируса”, каза премиерът Бойко Борисов след извънредното заседание.  „Щабът решихме да бъде в състав от ген. Мутафчийски, секретаря на МВР, шефа на „Гранична полиция“, МВнР, Министерство на здравеопазването, за да бъде максимално бърз и оперативен“, отбеляза министър-председателят.

Осигурени са над 8 000 облекла и 1 000 теста за коронавируса, като премиерът призова те да се използват пестеливо за хора, които наистина имат нужда от тях.

„Болниците около ГКПП ще изпратят доктори, за да може да се приложат всички мерки, които могат да се вземат в тази ситуация. Поддържаме връзка с другите държави, наблюдаваме ситуацията, но нищо не може да ни опази повече от дисциплината. 14 –дневен карантинен период на хората, които са се върнали от засегнати от заболяването райони“, допълни още Бойко Борисов.

Затяга се контролът по сухопътните граници – до края на седмицата сухопътните и морските гранични пунктове ще бъдат оборудвани с термокамери. Те са поръчани и пътуват към България, обяви проф. Мутафчийски:

„Пунктовете са 100, така че е необходимо технологично време за монтирането на дистанционните термометри. Те ще бъдат разпределени в граничните пунктове. Това няма да затруднява трафика“.

„България Ер“ отменя полетите си от и до Милано до 27 февруари. Пътниците, закупили билети, ще могат или да променят датата на пътуване, или да им бъде възстановена сумата.

Кризисният щаб за коронавируса към правителството препоръчва да се отменят всички масови публични прояви на закрито. Тези на открито не са толкава опасни, каза проф. Мутафчийски.

Проф. Мутафчийски призова всички, които се завръщат в България от райони със зараза от коронавирус и имат симптоми, да се изследват:

„Ако има зачервено гърло, температура, кашлица, да не се самоуспокояват, че е друго заболяване. Елате при нас, ние ще установим за какво заболяване става въпрос. Всички сили и средства, необходим за установяването на потенциално заразени, са в ход“.

До момента направените изследвания за коронавирус у нас са 30, всичките са отрицателни.

Относно липсата на защитни маски у нас проф. Мутафчийски обясни, че повечето от големите производители са от Китай, затова в момента  България разчита на резерви. За медицинския персонал има маски и 8000 защитни облекла.