Ден за борба с училищния тормоз

rozovaВсяка година в последната сряда на февруари училищата отбелязват Международния ден за борба с училищния тормоз. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета в Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен, защото дошъл на училище с розово поло. Дейвид Шепърд и Травис Прайс купуват розови тениски и на следващия ден раздават на всички в училище, които дръзват да се включат. А те се оказали много. „Тогава научих, че двама души могат да измислят нещо и да постигнат чудеса“, казва Травис Прайс, който през 2007 е бил на 17 години. „Най-накрая някой да застане зад гърба на по-слабото хлапе.“

В ОУ “Христо Ботев” гр.Поморие денят бе отбелязан с подреждане на учениците под формата на сърце, което е символ на любов, разбирателство и толеранс между различните. Продължи с кратка беседа между педагогическия съветник и учениците на тема: ” Да бъдем толерантни към другите.” Учениците изпратиха балони в небето с призив да бъдем добри.

В ОУ „Христо Ботев”  с.Бата с учениците от 5, 6 и 7 клас се проведе час на тема „ С толерантност срещу тормоза”. Децата с интерес изслушаха презентацията на г-жа Ирина Иванова  – представител на Комисията по дискриминация – Бургас. След това ученици от пети клас, облечени в тематични розови тениски, раздадоха на всички участници в срещата розови химикали с послание „Не на тормоза в училище”. Във фоайето на училището бе оформен информационен кът с огромна розова тениска и информационни брошури против насилието и тормоза.