Вие сте тук: Начало » Актуално » Безплатни скрининги за глаукома в Очна болница „Бургас”

    Безплатни скрининги за глаукома в Очна болница „Бургас”

    По повод Световната седмица за борба с глаукомата за дванадесета поредна година в Очна болница „Бургас” – Д-р Иванови ще се проведат безплатни скрининги за профилактика на глаукома.

    Скринингът включва безплатно измерване на вътреочното налягане (ВОН). В по-голямата част от случаите глаукомата се свързва с повишено вътреочно налягане, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Въпреки че то невинаги е равнозначно на глаукома, повишеното ВОН често е показател за заболяването. Поради тази причина контролът и редовното му измерване са в основата на профилактиката на зрението на всеки човек. При повишени стойности на ВОН и съмнения за заболяването пациентите ще бъдат насочени за допълнителни изследвания, с цел потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

    „Тази година профилактиките ще се извършват през целия месец март, тъй като отбелязваната Световна седмица за борба с глаукомата не е достатъчна, за да се изследват традиционно многото желаещи“ – посочва д-р Методи Иванов, един от управителите на лечебното заведение. Скринингите ще се извършват БЕЗ предварително записване през целия месец март от 14.30ч до 15.30ч. всеки делничен ден в Очна болница „Бургас“-Д-р Иванови (гр. Бургас, ж.к Славейков №174, до спортна зала „Младост” (тел. за контакт: 056/85 98 51).

    Глаукомата е сред водещите причини за слепота в света. По данни на Световната здравна организация над 4.5 милиона души в света са загубили зрението си вследствие на коварното заболяване, а данните на Националната глаукомна асоциация сочат, че болните у нас са между 70 000 и 80 000 души.

    Глаукомата е наричана „тихият крадец на зрение”, тъй като процесът е безболезнен и обикновено напредва незабелязано. Затова и голяма част от хората не подозират, че са засегнати от болестта. По този начин голяма част от зрителния нерв може да се увреди без никакви симптоми. В по-късен етап започва загуба на периферното зрение. Пораженията, които възникват, са необратими. Профилактиката и навременното й откриване е от значение, тъй като терапията е много по-ефективна в ранен етап, още преди да са се появили нарушения или заболяването да е прогресирало. Световната седмица за борба с глаукомата се провежда ежегодно от 2008г. по инициатива на Световната асоциация по глаукома и Световната глаукомна пациентска организация. Тази година тя се отбелязва в дните от осми до четиринадесети март.

    Коментар

    Вашия имейл няма да се публикува.Задължителни полета са отбелязани с * *

    *

    Горе