Концерт в Поморие за 142-та годишнина от Освобождението на България

03-03” Българийо, за тебе те умряха,
една бе ти достойна зарад тях,
и те за теб достойни ,майко ,бяха!
И твойто име само кат мълвяха, умираха без страх”

На 3 март 1878 г. е подписан договорът, който слага край на Руско-турската война и възкресява българската държавност. Традиционно на тази дата у нас отдаваме почит на всички хора, помогнали за идването на Свободата не само с пушка, а и с писалка в ръка, както и на “бойното” поле на дипломацията.

Тържествен концерт, посветен на 142-та годишнина от Освобождението на България, ще се състои 2-ри март /понеделник/, от 18.00 ч. в НЧ „Светлина 1939“ гр.Поморие.

В същия ден, от 12.10 ч., учениците от СУ „Иван Вазов” гр. Поморие ще представят традиционната фотоизложба „Да погледнем на България с очите на Вазов”.

Честването на Националния празник на България на  03.03.2020 г. (вторник) ще  започне в 10.00 часа пред паметните плочи на участниците в Освободителната война, в центъра на града, с издигане на националния флаг на Република България. Свещениците от храм „Свето Рождество Богородично“ ще отслужат благодарствен молебен, а в памет на всички герои, загинали в Руско-турската  освободителна война, ще бъдат поднесени венци и цветя.

Празничната програма на Трети март ще продължи от 11.30 часа, с участието на ДФТА „Раковина“, с ръководител Владимир Данаилов, Общински духов оркестър, с диригент Ангел Панцирков, Танцови и хорови състави от гр. Ахелой и с. Александрово, ТК „Поморие”, ПК „Св. Георги” – гр. Поморие и „Ротари клуб” – Поморие.