ООН твърди: България е страната с най-висока смъртност в света

oonБългария има най-високата смъртност в света от 15.433 смъртни случая на 1000 души. Това показва Доклад за перспективите на световното население през 2019 г. на ООН.

Според Световната здравна организация причините за смърт в България са същите като тези в други европейски страни, включително неинфекциозни заболявания (заболявания на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

Въпреки че не са толкова разпространени болести като ХИВ / СПИН, малария, хепатит В и туберкулоза, както в Южна Африка, или пък липсата на медицински консумативи и храна в Зимбабве, страната ни води в тази печална статистика, където в челната десетка има още европейски страни, цитира Кросс.

Десетте държави с най-висок процент на смъртност в света са:

България (15.433)

Украйна (15.192)

Латвия (14.669)

Лесото (14.144)

Литва (13.737)

Сърбия (13.194)

Хърватия (13.17)

Румъния (13.099)

Грузия (12.816)

Русия (12.785)

Страните с висока смъртност и сравнително ниски коефициенти на плодовитост са изправени пред риска от демографска катастрофа.

Смъртността е мярката за броя на смъртните случаи в определено население през определен период от време. Обикновено тя се изчислява като броя на смъртните случаи на хиляда души годишно. Коефициентите на смъртност варират значително в отделните страни, а причините за високите проценти на смъртност зависят от специфичните фактори във всяка страна. Като цяло високата смъртност може да бъде резултат от няколко неща, като заразни заболявания, недостиг на здравеопазване, недохранване, сърдечно-съдови заболявания, насилие, ракови заболявания и злополуки.

От другата страна на класацията са основно страни от Близкия изток.

Страните с ниска смъртност имат неограничен достъп до здравеопазване, добре информирани граждани, като цяло по-добро хранене, по-висок жизнен стандарт и напредък в медицината.

Катар има най-ниската смъртност в света от 1.244 смъртни случая на 1000 души, над 12 пъти по-ниска от тази в България. Този нисък процент на смъртност може да се дължи на подобрената здравна система на Катар, известна със своите технологично модерни съоръжения и едни от най-добрите грижи за пациентите в света.

Десетте държави с най-ниска смъртност в света са:

Катар (1.244)

Обединени арабски емирства (1.519)

Бахрейн (2.416)

Оман (2.446)

Майота (2.71)

Кувейт (2.787)

Малдивите (2.821)

Френска Гвиана (2.956)

Палестина (3.462)

Саудитска Арабия (3.513)

Според доклада на Организацията на Обединените нации, ежедневният прираст на населението в световен мащаб е 221,718, а общият брой в момента е над 7 милиарда и 767 милиона.

Китай е най-населената страна в света с население над 1,4 милиарда. Тя е една от само две държави с население над 1 милиард, като Индия е втората. До 2030 г. се очаква Индия да се превърне в най-населената държава в света, защото населението ще нараства, докато в Китай се очаква загуба на население.

Следващите 11 държави, които са най-населените в света, имат население над 100 милиона. Те включват САЩ, Индонезия, Бразилия, Пакистан, Нигерия, Бангладеш, Русия, Мексико, Япония, Етиопия и Филипините. От тези нации се очаква всички да продължат да нарастват с изключение на Русия и Япония, които ще намалят популацията си до 2030 г. и значително до 2050 г. Най-малкото население в света може да се намери във Ватикана, където живеят само 801 души.

На всеки пет години от 70-те години насам растежът на населението продължава да намалява.

Очаква се населението на света да продължи да нараства, но с много по-бавни темпове. До 2030 г. населението ще надхвърли 8 милиарда.

През 2040 г. този брой ще нарасне до над 9 милиарда. През 2055 г. броят им ще нарасне до над 10 милиарда, а още милиард души няма да бъдат добавени до края на века.

Настоящите годишни оценки на нарастването на населението от Организацията на обединените нации са в милиони – изчислявайки, че над 80 милиона нови живота се добавят всяка година.

Данните са от доклад за Перспективи на световното население през 2019 г., двадесет и шестият кръг от официалните оценки и прогнози за населението на Организацията на обединените нации, подготвени от отдела за население на Министерството на икономическите и социалните въпроси на Секретариата на Организацията на обединените нации.