Годината на металния плъх според китайската астрология

valentina-marenova-horoskopi„Корените на китайската астрологическа система са заложени надълбоко в класическите философии на Конфуций и Лао Дзъ. Тези мъдреци стават първите документирани психолози и съветници. Въз основа на 5000-годишна практика на наблюдения, китайската астрология разкрива как годината ви на раждане влияе на вашите качества, движещи сили и възможности.

Китайската астрология се основава на 12 архетипни темперамента, представлявани от 12 символични животински знака.

От 25 януари 2020 г. започва годината на металния плъх според китайската астрология.

Източният зодиак е може би най-старата известна система за хороскопи в света. Древните писания са датирани като написани още през четвъртото хилядолетие пр.Хр., като много от тях са добре запазени и могат да бъдат намерени в манастирите на Тибет, Китай и Югоизточна Азия.

Първото животно от китайския зодиак е плъхът – символ на очарованието, съзидателността и оцеляването. Тези души, родени в годината на плъха, научават урока на „укриването“ така естествено, както зародишът скрит в утробата. Плъховете са аналитични, винаги любопитни и много интелигентни.

Те обитават интимен свят, който е скрит от поглед и замаскиран – място за отстъпление. Използват чара, за да отклоняват и избягват неприятностите винаги, когато е възможно. Под натиск, плъховете знаят как да се прикрият, изкусно избягвайки както очарованията, така и натрапването. Тъй като са бдителни, на моменти могат да изглеждат тревожни или нервни. Тяхното внимание ми позволява да избягват много капани и опасности в живота.  Плъховете въплъщават плодородието, умението да живееш невидим и интелигентността. Като ненадминати оцеляващи, плъховете имат способността да се приспособяват лесно при повечето обстоятелства.

Словоохотливи и очарователни, плъховете са естествени в социални ситуации и винаги любими гости на партита. Въпреки това, плъхът  по същество е интровертен по природа и се чувства най-удобно , когато общува с близки приятели и със семейството. Всестранно надарен, еклектичният плъх има вроден усет към човешката природа и е наблюдателен спрямо околните. Според китайската народна легенда за плъховете се вярва, че с приближаването на зрелостта те придобиват дара на пророчеството. Естествени учители са и с радост споделят житейското познание с всички, които искат да се вслушат.„

Това е цитат от книгата „Наръчник по автентична даоистка астрология“ на Шели Ву. Моите знания в китайската астрология са твърде ограничени, но изводът който мога да направя е, че изпитанията, пред които е поставено човечеството през 2020 година са сериозни и от всякакво естество – земетресения, пожари, биологични оръжия, икономическа криза… Енергията, която трябва да носят хората е свързана именно с качествата на плаха – аналитичност, отстъпление, прикритост. За да могат да оцелеят в тези трудни времена, хората е нужно да оставят крайните емоционални, експанзивни реакции на една страна и да се обърнат към разума, да заложат на способността да са прикрити и лесно адаптивни към твърде бързо случващите се промени.

Астролог: Валентина Радиева-Маренова