Размириците на гръцко-турската граница продължават

bejanciВ сряда сутрин в североизточната част на Гърция отново се стигна до нови стълкновения, след като Турция отвори границите си за хиляди бежанци. Телевизионни кадри показаха как много от тях се опитват да преминат неправомерно. Гръцката полиция използва сълзотворен газ, за да парира тези опити. От страна на мигрантите е имало отговор с гумени куршуми, пише Die Zeit.

В Берлин няколко хиляди души излязоха на протест във вторник вечерта срещу отварянето на границите на Европейския съюз (ЕС) за мигранти. Участниците, по данни на полицията, са били около 3500. Подобни митинги се проведоха в Хамбург и други градове.

Турция обяви границите на ЕС за отворени за мигрантите през уикенда. Според ООН хиляди бежанци остават на турската граница с Гърция. Гръцките сили за сигурност многократно са използвали зашеметяващи гранати и сълзотворен газ, за да отблъснат настъплението.

Германското министерство на вътрешните работи се опитва да попречи на бежанците да преминат границата в Гърция и да продължат към Германия, като изпращат съобщения в социалните мрежи.

„Имаме нужда от ред по външната граница на ЕС. Ще помогнем на Гърция по всички възможни начини. Границите на Европа не са отворени за бежанци от Турция “, гласи съобщение на Министерството на вътрешните работи в Twitter, цитира Кросс.

Междувременно стана ясно, че Европейският съюз ще предостави на Гърция до 700 млн. евро за преодоляване на напрежението по протежение на нейните външни граници. Това каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във вторник в рамките на посещение на гръцко-турската граница.

350 милиона евро ще бъдат на разположение веднага, а при необходимост могат да бъдат поискани още 350 млн. евро. Средствата трябва да се използват за управление на миграцията и за изграждане и експлоатация на необходимата инфраструктура. Фон дер Лайен била решена да предостави на гръцките власти цялата необходима оперативна подкрепа, предава Investor.bg, позовавайки се на DPA.