Медицински сестри се барикадираха в сградата на НС

protest_med-sestriМедицински сестри останаха цяла нощ в сградата на Народното събрание на пл. „Батенберг”.

Вчера вечерта те са се баракадираха в залата, където заседава Здравната парламентарна комисия и обявиха гражданско неподчинение. Протестиращите останаха цялата нощ в сградата,а  сутринта излязоха на прозорците, защото токът в сградата е спрян.

Сред тях е и лидерът на протестите им Мая Илиева. Във включване по телефона Илиева обясни в БТВ „Тази сутрин” какво е предизвикало решението им да се барикадират в сградата на Народното събрание.

“Записахме се за здравна комисия. Тя продължи точно пет минути – гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министърът го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими”, обясни медицинската сестра.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че част от исканията им са изпълнени и засега отказват да преговарят със сестрите.

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е увеличение на заплатите на медицинските работници. Според недоволните на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт.

„Вчера си бяха гласували увеличение на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги решава”, заяви Мая Илиева.

Напрежението ескалира тази сутрин, след като една от сестрите – Бойка Анастасова излезе през прозореца и застана на перваза на втория етаж на сградата на бившия партиен дом, застрашавайки живота си.

С убеждаването ѝ да се прибере беше ангажиран лично шефът на НСО ген. Красимир Станчев, като в сградата имаше и психолози. Медицинската сестра Бойка Анастасова обаче отказваше да влезе, като твърдеше, че я е страх и срещу нея и колежките ѝ е имало насилие от страна на охранителите. От НСО обаче отричат.

След като слезе от перваза, Бойка Анастасова разказа: „В един момент изгасиха лампите. След като изгасиха лампите, ние останахме навънка – отгоре върху перваза, от вътрешната страна и ги помолихме да не влизат, защото вече загубихме доверие в тях. И в следващия момент ни убедиха, че ще светнат лампите и ще излязат от вратата, ще затворят и ние ще можем да слезем. В момента, в който слязохме и си съблякохме връхните дрехи и седнахме, те подгониха и ни заблъскаха. Аз бях ето там в този край и те започнаха да ме гонят, да ме блъскат и аз се качих на прозореца и дойдох тук, за да помогна на Мая (Илиева) – защото те дърпаха четирима и изнасяха Мая. Аз не съм дошла да се бия и да се блъскам. Главата ми в момента е толкова объркана. Не съм очаквала такова нещо. Ние седяхме кротко и мирно ето тука – просто седяхме и чакахме някои от нашите властимащи да прояви благоразумие, да седне и да говори, защото това са лъжи, които една година се изговарят. Една година се изговарят лъжи, които нямат никакво покритие”.

“Аз съм тук в знак на солидарност към моите колеги”, беше категорична Анастасова: “Аз съм член на етичната комисия на Синдиката на медицинските специалисти и в качеството си на такъв съм тук в знак на солидарност към моите колеги”.